Ski Arbeiderparti gir ingen garanti mot eiendomsskatt

Hvis Ski Arbeiderparti vinner valget satser de på å holde økonomien i orden uten å innføre eiendomsskatt, men de gir ingen garantier.
Onsdag, 7 september, 2011 - 10:43


Valgkampen går inn i sin siste uke, og eiendomsskatt seiler opp som et viktig tema i Ski kommune. Fremskrittspartiet og Høyre har tydelig markert sin motstand mot eiendomsskatt i valgkampen, mens Arbeiderpartiet ikke har tatt standpunkt.

– Eiendomsskatt er ikke et mål for Ski Arbeiderparti, men å gi noen garanti over en fire års periode vil vi ikke gjøre, sier Amund Kjernli, ordførerkandidat for Arbeiderpartiet.

Skiller partiene

Ordførerkandidat for Høyre, Anne Kristine Eikebråten, mener eiendomsskatt er temaet som klarest skiller Høyre og Arbeiderpartiet i Ski. Hun sier seg enig i at kommunen trenger mer penger, men vil ikke vurdere eiendomsskatt som inntektskilde. Hun ser større muligheter for økonomisk gevinst i å konkurranseutsette kommunale tjenester. 

–Jeg tror vi må få en kommunalminister som innser at hver gang de legger nye oppgaver ut på kommunene så må det følge penger med, svarer Eikebråten.

Eikebråten mener også at eiendomsskatt vil skremme næringslivet bort fra Ski til andre kommuner. Av Ski sine fem nabokommuner er det i dag to som har skatt på næringseiendom.

 

Ordførerkandidat Anne Kristine Eikebråten i valgkampstemning. Foto: Markus Weisser

Dårlig økonomi

Ski Arbeiderparti vil ikke gi noen garanti mot eiendomsskatt på grunn av kommunens økonomiske situasjon. Kommunen har med Høyre i spissen gjennomført kraftige kutt de siste årene, og selv om de endte med 19.5 millioner i overskudd for regnskapsåret 2010, mener Kjernli at Høyre sin fremstilling av overskuddet er feil.

–Jeg blir litt irritert på Høyre når de sier de har snudd et minus til et pluss, for i virkeligheten hadde kommunen et driftsmessig underskudd. Grunnen til at vi går med overskudd er at man har fått inn mer skattepenger enn forventet. Man får momskompensasjon og man har også fått tilbake pensjonspenger, sier han.

For å holde styr på økonomien uten å innføre eiendomskatt vil Kjernli se på alle kommunale tjenester for å finne hvor det er mulig å kutte kostander. Han mener bruken av eksterne konsulenter er en unødvendig utgift.

–Vi ønsker å skjære ned på konsulentbruken og heller bruke kommunens egne ressurser, sier Kjernli.

Diskuterer alternativer

 Mariann Tveter, leder av Follo næringsråd, mener det finnes alternativer til eiendomsskatt for å sikre velferden i kommunene.

– Vi forventer en åpen dialog med næringslivet, noe vi ønsker fra alle kommunene i regionen, sier Tveter.

 

Emneord: