Færre dør i trafikken

Politiarbeid og helsevesenet trekkes frem som hovedårsakene.
Onsdag, 2 november, 2011 - 13:29


1. november offentliggjorde politiet de nyeste tallene på antall drepte i trafikken i år. 146 har hittil mistet livet som følge av trafikkulykker, mens tallet på samme tid i fjor var 186. For første gang på 60 år kan tallet på antall trafikkdrepte komme under 200. Runar Karlsen, sjefen for Utrykningspolitiet (UP), er veldig fornøyd med nedgangen.

– Vi er selvfølgelig fornøyde med at tallene synker. At antall trafikkdrepte ligger an til å bli under 200, som det ikke har gjort siden 1950-tallet, er noe å ta til ettertanke fordi vi har tre ganger så mange kjøretøy på veien i dag enn vi hadde da.

Ingen barn drept i trafikken

Ambulansesjåfør Trond Boye Hansen arbeider med å forebygge trafikkulykker samtidig som han er ambulansesjåfør ved Ullevål sykehus. Han er også fornøyd.

– Det er helt klart at tallet på drepte har gått ned, og det er kjempebra, sier han.

I 2010 var det ingen barn under 16 år som døde i trafikken. – Hittil i 2011 er det heller ikke rapportert dødsfall av mindreårige, legger Boye Hansen til.

Han forklarer at politiets arbeid på veiene har vært effektiv, og at dette arbeidet er hovedårsaken til de lavere tallene vi nå ser.

– Jeg tror nedgangen skyldes det gode arbeidet UP har gjort ute på veiene. I tillegg har kampanjer fra blant annet Statens vegvesen og Ullevål sykehus i samarbeid med UP vært med på å senke tallet.

Skryter av helsepersonell

På spørsmål om hva fremgangen skyldes, trekker UP-sjefen frem helsepersonell og deres innsats.

– Ambulansenes utrykninger og arbeid på ulykkesstedene er blitt enda bedre. De kommer fortere frem, og liv blir spart, forteller han.

Karlsen fremhever også politiets kontrollarbeid som hovedårsaken til nedgangen.

– Tallene viser at politiet har hatt riktig satsning. Vi har først og fremst fokusert på kontrollarbeidet vårt. Bilistenes fart og promillekontroll av sjåførene er avgjørende, samtidig som vi vil øke oppmerksomheten rundt bilbeltet, og hvor livsviktig det er. Når ulykken først er ute, så vil bilbeltet spille en stor rolle for resultatet.

Ingeborg Dahl-Hilstad sier at målet er en nullvisjon, hvor ingen dør i trafikken. Foto: Gunn Almås

Fortsatt langt igjen

Generalsekretær i Landsforeningen for trafikkskadde, Ingeborg Dahl-Hilstad, sier de synes det er hyggelige tall, men at det fortsatt er mye igjen å gjøre.

– Det er gledelig at tallene går nedover, men det er fortsatt mange som dør i trafikken. Vi er ikke fornøyde før ingen dør i trafikken, sier hun.

Dahl-Hilstad påpeker at flertallet  blant de som mister livet i trafikken er ungdommer, og at fokuset burde være på dem.

Emneord: