Jakter på årets unge bonde

Vil øke interessen for landbruk ved å dele ut pris.
Tirsdag, 15 november, 2011 - 16:08


For andre år på rad leter Norsk Bygdeungdomslag (NBU), McDonald’s og Nationen etter årets unge bonde. De håper å finne et forbilde som kan inspirere flere unge til å ta grønn utdanning, utdanninger innen landbruk, skogbruk og miljø.

- Først og fremst vil vi gi heder og ære til en som driver med landbruk. Vi ønsker også å heve statusen og stoltheten internt i landbruket og til det å være bonde, sier Årstein Skjæveland, generalsekretær i NBU.

Skal være et forbilde

Juryen består blant annet av Skjæveland og landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. De leter etter noen som kan være et godt eksempel for andre i landbruket.

- Bonden må være matprodusent og under 35 år. Vi ser etter en bonde som selvfølgelig er en god og sunn bonde, har en god drift, og som følger retningslinger innen norsk landbruk. Lokalmiljøet må definere bonden som et forbilde, for det er de som sender inn forslagene til kandidater, sier Skjæveland.

Fem av de nominerte har blitt valgt som finalister av juryen. Flere av finalistene er også aktive i lokalmiljøet, og har stor innsatsvilje og iver i arbeidet de driver med. Alle har blitt portrettert i Nationen i forkant av kåringen.

Kåres onsdag

Onsdag formiddag skal finalistene til Oslo for å møte Landbruks- og matministeren. De skal diskutere framtiden for unge bønder i Norge.

Kåringen av årets unge bonde finner sted på Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås. Aasmund Nordstoga (broren til Odd Nordstoga) og Over Rævne (mannskoret på UMB) står for underholdningen.

- Soleklar vekst

Skjæveland er spent på hvilke virkninger kåringen av årets bonde vil ha. Konkurransen arrangeres for andre gang i år, og antallet kantidater har steget kraftig ettersom stadig flere får vite om kåringen.

- I årets kampanje fikk vi inn 220 kandidater, som er over dobbelt så mange som i 2010. Dette viser en soleklar vekst i interessen for konkurransen, sier Skjæveland.

- Fører kåringene til at flere søker seg inn på grønn utdanning?

- Vi har ikke gjort noen undesøkelse på om flere har søkt seg inn på grønn utdanning. Men dette er spennende, og noe vi vil følge med på, sier Skjæveland.

Årets unge bonde

Kilde: Nationen

Emneord: