Kårer finalister i "Det norske måltid"

- Nivået er høyt på årets produkter, sier juryleder Bent Stiansen.
Torsdag, 3 november, 2011 - 07:42


I år arrangerer Stiftelsen Norsk Matkultur og Næringsforeningen i Stavanger-regionen matkonkurransen “Det norske måltid” for fjerde gang.

På onsdag var en nasjonal jury med kokken Bent Stiansen i spissen samlet på Kulinarisk Akademi i Oslo for å smake på og vurdere årets 49 nominerte produkter.

Det skal kåres en vinner i fem ulike kategorier: kjøtt, fisk og skalldyr, frukt og grønt, ost og frukt- og bærdrikk. Tre produkter fra hver kategori går videre til finalen. Finalistene blir offentliggjort 5. desember, og vinneren kåres 11. desember.  

- Høyt nivå

Stiansen har vært juryleder i konkurransen siden den i 2008 ble arrangert for første gang. Han synes kvaliteten på de nominerte produktene er svært god.

- De fleste av de produktene vi vurderer er produkter vi i juryen har lyst til å bruke i restaurantene våre. Det er mange flotte råvarer, sier Stiansen.

Selv om Stiansen mener nivået på årets nominerte er det høyeste siden konkurransens oppstart, synes han ikke det er noe problem å kåre de beste produktene.

- Vi ser etter produkter som har noe ekstra ved seg. Når vi vurderer dem, legger vi vekt på blant annet ren, god smak, riktig konsistens og regional tilknytning og identitet. Det er råvaren i seg selv som skal vurderes, sier Stiansen.

Råvarer fra hele landet

Konkurransen deler Norge inn i fem regioner: Østpå, Nordpå, Sørpå, Vestpå og Midti. Hver av de fem regionene har produkter i alle kategoriene som det skal det skal kåres en vinner i. Lokale fagjuryer har avgjort hvilke produkter som skal representere de ulike regionene.

Daglig leder Harald Osa i Stiftelsen Norsk Matkultur, sier målet for prosjektet er å få folk til å oppdage norske råvarer.

- Vi vil at folk skal vite om alle de fantastiske matskattene som finnes i nærheten av der de bor. Vi ønsker at folk skal være stolte over de norske råvarene, og bruke dem, sier Osa.

Helga Marie Johnsen som også jobber i Stiftelsen Norsk Matkultur, er enig med Osa.

- Man trenger ikke å hente produkter fra utlandet for å få noe med god kvalitet, for det finnes veldig mye bra rundt om i landet vårt, sier Johnsen.    

Blir tv-serie

I år blir det for første gang også laget tv av konkurransen. Førstkommende søndag sendes første episode på TV 2. De to programlederne Arne Hjeltnes og Heine Totland skal reise rundt i de ulike regionene og treffe mennesker som jobber med eller er opptatt av maten og råvarene i de ulike landsdelene.

- Vi vil spre interesse om norsk mat og matkultur. Målgruppen vår er matinteresserte mennesker, ungdom, familier og folk i matbransjen, sier Ose.

 

Her kan du lese om årets nominerte i de ulike kategoriene.

 

Fakta om Det norske måltid:

- Ble arrangert for første gang i 2008.

- Næringsforeningen i Stavanger-regionen og Stiftelsen Norsk Matkultur står bak.

- Det kåres en vinner i fem ulike kategorier: kjøtt, fisk og skalldyr, frukt og grønt, ost og frukt- og bærdrikk.

- konkurransen blir tv-serie i 2011.

- Målet er å formidle matglede og kunnskap om norsk mat til Norges befolkning.

Kilde : http://detnorskemaltid.no

 

 

Emneord: