Dømt for terrorplanlegging

Dommen har falt i terrorplanleggingssaken. Mikael Davud er dømt til syv års fengsel, mens de to andre får mildere dommer.
Mandag, 30 januar, 2012 - 13:21


Dommen har falt i Oslo Tingrett. Mikael Davud, som er den antatte hovedmannen i terrorplanleggingssaken, er dømt til syv års fengsel for å ha planlagt et terrorangrep mot danske Jyllands-posten.

Da dommen ble avsagt virket Davud likegyldig, med et tilnærmet tilfreds uttrykk.

Shawan Sadek Saeed Bujak er dømt til 3,5 års fengsel i Oslo Tingrett. Han fikk 20 % strafferabatt for å ha forklart sin egen rolle i den planlagte terrorhandlingen.

David Jakobsen, som hele tiden har ønsket strafferabatt har fått innvilget sitt ønske. Han er dømt til fire måneders fengsel for å ha hjulpet Davud med å anskaffe bombeingredienser. Disse månedene er allerede sonet i varetekt. Han er dermed frikjent for terrorplanlegging.

Hovedmannen

– Retten finner ikke tvil om at Davud tok initiativet, og at han også var hovedmannen. Han skulle selv stå for gjennomføring av terrorattentatet, sier tingrettsdommer Oddmund Svarteberg til et mannssterkt pressekkorps.

Dette første gang noen er dømt for terrorplanlegging i Norge.

Ikke en lyd var å høre i det tingrettsdommer Svarteberg og de tiltalte ankom rettssalen. De dømte mottok dommen med fatning. Alle tre virket slitne, men var nærmest uttrykksløse da den 67 sider lange dommen ble avsagt.

Både Davud og Bujak er dømt etter den såkalte terrorparagrafen. Denne har 12 års strafferamme, men aktor Geir Evanger har i forkant av saken bedt om 11 års fengsling for Davud. Rettens vurdering er at hovedmannen kun skal sone 7 års fengsel.

Innrømmer bombekurs

Davud nekter for å ha planlagt et attentat mot Jyllands-posten og for å ha hatt kontakt med terrornettverket al-Qaida. Han innrømmer å ha deltatt på bombekurs i forkant av pågripelsen. Han hevdet han skulle bombe den kinesiske ambassaden i Oslo, mens Bujak har forklart at målet var Jyllands-Posten og karikaturtegneren Kurt Westergaard.

Aktor i terrorplanleggingssaken Geir Evanger (t.h) og Espen Hanken (t.v) hadde begjært 11 års fengsel for Mikael Davud, mens dommen lød på syv år. Foto: Tine Eide

Retten la vekt på at Davud hadde intensjon om å gjennomføre et attentat, men at terrorplanleggingen ikke var kommet så langt at han visste hvordan han skulle komme seg til København eller Århus for å gjennomføre angrepet på Jyllandsposten.

Fullsatt sal

Hele Norge har ventet i spenning på dommen i terrorplanleggingssaken, selv om den har kommet i skyggen av terrorangrepet 22. juli. De tiltalte møtte en fullsatt rettssal, hvor pressefolk stod klare til å rapportere om sakens utfall.

I forkant av pågripelsen kartla politiet gjennom samarbeid med etterretningsorganisasjoner som FBI og PST det de mener er korrespondanse mellom Davud og kjente medlemmer av al-Qaida. Alle tre har hele tiden nektet straffeskyld.

  • Politiets sikkerhetstjeneste (PST) siktet 8. juli 2010 tre menn med permanent oppholdstillatelse i Norge for å ha inngått forbund med tanke på å begå en eller flere terrorhandlinger på norsk jord.
     
  • Mikael Davud (40), antatt hovedmann er uigur fra Kina. Kom til Norge i 1999 som kvoteflyktning og ble norsk statsborger i 2007.
     
  • David Jakobsen (33), er usbeker. Kom til Norge som asylsøker i 2002. Han fikk opprinnelig avslag, senere innvilget permanent opphold gjennom familiegjenforening. Han skal ha varslet PST om terrorsaken og opererte i flere måneder som deres informant inntil pågripelsen.
     
  • Shawan Sadek Saeed Bujak (38) er opprinnelig kurder fra Irak. Kom til Norge i 1999. Fikk oppholdstillatelse på humanitært grunnlag. Han ble pågrepet i Tyskland og utlevert til Norge.
     
  • 28. september 2010 tilsto Mikael Davud at han har planlagt å sprenge Kinas ambassade i Oslo. Han skal ha sagt at han hadde personlige motiver og at han bare hadde utnyttet de andre siktede, som ikke kjente til planene hans.
     
  • Noen dager tidligere hadde Bujak forklart at han og Davud planla terrorhandlinger mot danske Jyllands-Posten.
     
  • 26. september ble det kjent at Riksadvokaten beordret tiltale mot de tre for planlegging av terrorhandling i Danmark. Mål i Norge er ikke med i tiltalen.
     
  • 30. januar 2012 ble de tre dømt i Oslo Tingrett. Mikael Davud ble dømt til syv års fengsel for bla terrorplanlegging. Shawan Sadek Saeed Bujak ble idømt tre og et halvt års fengsel . David Jakobsen fikk strafferabatt og ble i dømt fire måneders fengsel. Disse har han imidlertid sonet i varetekt.

Emneord: