- En opplevelse du ikke glemmer

Den italienske journalisten Lara Ricci er en av mange besøkende som den siste tiden har latt seg imponere av det dansende nordlyset på himmelen over Nord-Norge.
Mandag, 30 januar, 2012 - 14:09


- Jeg så nordlyset da jeg gikk i byen, forteller Lara Ricci på telefon fra Milano.

Den siste tiden har Nord-Norge, i tillegg til enkelte steder lenger sør, vært vitne til et spektakulært nordlysshow, og hele verden har latt seg begeistre. Ricci fikk se nordlyset i sammenheng med konferansen Arctic Frontiers i Tromsø, som hun dekket for den italienske avisen Il Sole 24 Ore

- Å se nordlyset er helt klart en opplevelse du ikke glemmer, sier Ricci, som mener nordlyset er som musikk.

- Du er ikke klar over hvordan det oppfører seg. Det står stille og så plutselig beveger det seg. Nordlyset er veldig uforutsigbart, og en av de mest fantastiske naturfenomenene som finnes, skryter hun.

- Høye forventninger

Ricci hadde selskap av sin franske mann da hun var i Tromsø, og også han lot seg imponere av nordlyset. Sammen med japanere, russere og amerikanere deltok han på en organisert nordlysjakt.

- Det var utrolig. Lyset beveget seg som en slange i grønt og rosa, sier Antoine Barbry.

- Samtidig ble jeg litt skuffet av det første nordlyset jeg så. Alle reklamer for nordlyset viser nemlig det flotteste av det flotteste lyset, og man får veldig høye forventinger, legger han til.

Mange forskjellige aktiviteter

Også turistnæringen i de nordnorske byene jubler over den høye nordlysaktiviteten, og Tromsø er en av byene som opplever en voldsom økning i turisme knyttet til nordlyset. Morgan Lillegård, kommuniukasjonssjef i kommunen, forteller blant annet om charterfly som arrangerer dagsturer til Tromsø for britiske turister som ønsker å se det mystiske lyset.

- Nordlysturismen har tatt helt av, sier han.

Bare i Tromsø finnes det hele fem eventbyråer med profesjonelle nordlysjegere. Victoria Bakken, reiselivssjef i Visit Tromsø-Region, forteller om mange ulike aktiviteter knyttet til jakten på nordlyset.

- Det arrangeres alt mulig, som for eksempel hundesledekjøring under nordlyset, guidede turer i minibuss og reinsledekjøring med overnatting i lavo, sier hun. 

Spør etter nordlyset

NRK skrev i går om turister som savner markedsføring av den urbane delen av Tromsø. Morgan Lillegård innrømmer at det kan bli litt mye nordlys og midnattsol, og at byen kunne vært flinkere til å markedsføre sine kulturelle prosjekter.

Victoria Bakken sier at Visit Tromsø tar til seg kritikken, men at de har fått en klar og tydelig tilbakemelding på at det er nordlyset de fleste turistene vil se på vinterstid.

- Gjestene spør etter nordlyset, sier hun.

- Nordlyset mest mystisk

Også Hurtigruten har merket nordlysfeberen i form av flere turister i perioden januar-mars.

- Fra 2005 til 2011 har antall passasjerer tredoblet seg fra 40.000 til 120.000, sier Ragnar Norum, kommunikasjonssjef i Hurtigruten.

Beboerne og de besøkende i Nord-Norge har kunnet glede seg over fantastiske nordlysshow. Her fra Lødingen i Nordland. Foto: Kristine Lindebø

Han  mener økningen først og fremst ikke er knyttet til nordlyset, men Hurtigrutens fokus på vinteren med temareisene de kaller “Jakten på lyset”.

- Men vi har jo helt klart fått ekstra drahjelp av den høye nordlysaktiviteten den siste tiden, sier Norum.

Han forteller at Hurtigruten alltid har sett på sommeren som høysesong, men at han selv tror vinteren har størst potensiale.

- Det er utrolig mye fint lys om vinteren, og samtidig tror jeg nordlyset er litt mer mystisk og spennende enn midnattsolen, sier han.

Emneord: