Kreativ narkokonkurranse

Statens Legemiddelverk opplever økt omfang av produsenter som forsøker å lure stoffer forbi narkotikalista. – Det har tatt av, sier seniorrådgiver Anne Sagabråten.
Tirsdag, 31 januar, 2012 - 14:11


– Tidligere hadde vi derivatbestemmelsen, som gjorde at vi kunne ta stoffer som lignet på de som sto på lista fra før. Den ble imidlertid kjent ugyldig gjennom en høyesterettsdom i 2009, sier Martin Bjerke, seksjonssjef i Statens Legemiddelverk.

Bjerke og Sagabråten jobber daglig med å klassifisere nye stoffer og planter, og dersom de oppfyller visse vilkår, sette dem på den såkalte «Forskrift 1978-06-30 nr 08: Forskrift om narkotika», populært kalt Narkotikalisten. Dommen fra 2009 har gjort arbeidet til Sagabråten og Bjerke betydelig vanskeligere.

Nytt fenomen

I desember i fjor førte legemiddelverket opp åtte nye cannabinoider på listen: Stoffer som lignet veldig på allerede ulovlige narkotikum, men som på grunn av regelverket nå måtte føres opp enkeltvis.

– Dette er jo et nytt fenomen. De forsøker å lage stoff som ikke er regulert av narkotikalovgivningen, for å omgå loven, og det er akkurat dette som er utfordringen for oss som myndighet å få kontroll på, sier Bjerke.

Sagabråten legger til at alt skjer mye raskere nå enn før, fordi handelen foregår på internett.

– Handelen foregår på en helt annen måte enn det gjorde for noen år tilbake. Det har tatt helt av, sier hun.

Lurer systemet

– Så fort man får kontroll på et stoff, som for eksempel disse cannabinoidene, så kommer det nye stoffer som ligner veldig på de vi allerede har ført opp, men som ennå ikke er kontrollert, forklarer Sagabråten.

Og det er nettopp her forskriftsgjennomgangen kommer inn, ifølge Bjerke.

Statens Legemiddelverk har blitt bedt av Helse- og omsorgsdepartementet om å se på ordningen, for å finne en måte å hindre de kreative narkotika-produsentene å lure loven.

– Storbritannia har allerede innført det de kaller generisk listeføring, som sier at du kan ta en gruppe stoffer, for eksempel disse cannabinoidene (som kan deles inn i fire), og si at alle er på listen.

Generisk listeføring blir foreslått i forskriftsgjennomgangen som i vår skal sendes ut på høring.

 

Emneord: