Terrordommen faller

Tirsdag faller dommen i straffesaken mot de tre som er tiltalt for terrorplanlegging mot norske og danske mål. Nå må retten avgjøre hva som egentlige skjedde.
Mandag, 30 januar, 2012 - 12:28


Dommen, som faller tirsdag 13.00, kan på mange måter bli historisk. Mikael Davud, som er den antatte hovedmannen bak planleggingen av terrorangrep i Norge, har til nå nektet straffeskyld. Blir han dømt for forholdene er han den første som mottar en domfellelse for terrorplanlegging. Han er angivelig innrømmet å ha planlagt terrorangrep mot den kinesiske ambassaden i Norge.

- Davud tok med seg global terror til Norge. Al-Qaida hadde en mann i Oslo fra våren 2009. De videre forberedelsene var derfor en del av internasjonal terrorvirksomhet, sa aktor Espen Hanken i retten.

Shawan Sadek Saeed Bujak er sammen med David Jakobsen og Mikael Davud tiltalt for å ha inngått forbund om å begå en terrorhandling og for å ha anskaffet utstyr til å lage sprengstoff.

Forventer frifinnelse

Davud og de to andre er i tillegg til å være mistenkt for å planlegge angrep mot norske mål også mistenkt for å ha bånd til al-Qaida. Aktor har bedt om 11 års fengsling for Davud, mens de andre tre kan vente seg rundt fem år dersom de blir dømt for forholdene.

- Han har de samme forventningene nå som han har hatt hele tiden. Han mener tiltalen ikke er i samsvar med det han har gjort og planlagt. Han forventer å bli frifunnet, sier Davuds forsvarer Arild Humlen til VG Nett.

Terrornettverk

I forkant av pågripelsen kartla politiet gjennom samarbeid med etterretningsorganisasjoner som FBI og PST det de mener er korrespondanse mellom Davud og kjente medlemmer av al-Qaida.

Shawan Sadek Saeed Bujak, som er irakisk kurder med mangeårig norsk oppholdstillatelse, er også tiltalt for samme forhold. I hans tilfelle har aktor bedt om 5 års fengsling. Den siste tiltalte i saken, David Jakobsen, som tidligere het Abdulaif Alisjer, påberober seg retten til strafferabatt. Han jobbet i månedene før pågripelsen som PSTs informant, men skal før dette møtt Davud flere ganger og kjøpt hydrogenperoksid tiltenkt angrepet på et apotek i Oslo.

I skyggen

Terrorplanleggingssaken har i hele høst kommet i skyggen av terrorangrepet 22. juli, men kan bli en sentral hendelse i norsk rettshistorie. Aldri før han noen blitt dømt for planlegging av terror på norsk jord.

Det hersker forvirring rundt hva de tiltenkte terrormålene var. Bujak har forklart til politiet at Davud planla terror mot den danske avisen Jyllands-Posten. Motivet skal ha vært Mohammed-karikaturene. Davud har på sin side forklart at han ville sprenge Kinas ambassade i Oslo, og at han utnyttet de andre siktede.

Emneord: