Kiropraktor: - Vi er ikke kvakksalvere

Og nå får de egen utdanning i Norge.
Mandag, 20 februar, 2012 - 14:12


Kiropraktorne mener en norsk utdanning i faget vil gi bedre samhold i helse-Norge. Fredag la regjeringen fram sin stortingsmelding om fremtidens utdanning i sosial- og helsefag. I meldingen blir det foreslått å etablere en egen, norsk utdanning av kiropraktorer.

Et skille i helse-Norge

Kiropraktor Jon Vestby opplever at det er et skille mellom kiropraktorer og leger i helse-Norge.

- Kiropraktorer har fra gammelt av blitt sett på som kvakksalvere. Vi har alltid vært noe fremmed og rart. I Danmark har de nå fått en ordning der kiropraktorer og medisinstudenter studerer side om side, sier han til Journalen.

Vestby mener dette gjør at de to yrkesgruppene får bedre forståelse for hverandre. Han viser også til vellykkede forsøk der forskningssamarbeid har ført til gode medisinske løsninger.

- På lang sikt mener jeg dette gjør at pasienten får et enda bedre tilbud enn i dag, sier Vestby.

- Ikke i 2013

I dag finnes det ingen kiropraktorutdanning i Norge, og  norske studenter må reise til Danmark, USA, Australia eller Storbritannia for å ta utdannelsen sin. Der er inntakskravene på studiet skyhøye.

- Det er et langt og populært studium, og også i Norge må vi nok vente oss at det blir veldig populært, sier Vestby.

Leder for Norsk kiropraktorforening, Jakob Lothe, forteller at forekomsten av muskelskjelettlidelser forventes å øke i fremtiden.

- Det vil bli stort behov for helsepersonell med kompetanse på dette området, og derfor er det gledelig at regjeringen etablerer en slik utdannelse i Norge, sier Lothe.

Statsråd for forskning og høyere utdanning, Tora Aasland (SV), sier til Stavanger Aftenblad at utdanningen ikke kommer med på neste statsbudjsett.

- Den kommer, men det er litt for opitimistisk å tro at den vil komme med på statsbudsjettet i 2013, sier Aasland.

Utdanningsinstitusjoner som kan være aktuelle for å drive utdanningen er allerede bedt om å komme med forslag og kostnadsoverslag.

Emneord: