E-resept avslører pillesvindel

Det nye systemet gjør det lettere for legene å ferske medisinmisbruk.
Tirsdag, 17 april, 2012 - 13:19


Elektroniske resepter er myndighetenes svar på tryggere legemiddelbruk. Prosjektet ble startet i 2006 og utviklet fram til 2010.

- E-resepter er elektronisk signert av legen og dette gir svært høy sikkerhet mot falske resepter, får Journalen opplyst i en e-post av Liv Inger Fjerstad, i E-resept-avdelingen ved Helsedirektoratet.

E-resept skal være innført i alle kommuner i 2013, og i dag får kommuner i Rogaland og Hordaland innført e-resptsystemet

Bedre kontroll

Larvik kommune var den første kommunen i Norge som fikk innført e-reseptsystemet. Fastlege Jens Kristian Fagernæs ved Nanset Legekontor forteller at det enkleste var å starte i Larvik kommune da de allerede hadde et IT-system som var klargjort for e-resept.

- Det nye systemet vil gjøre det vanskeligere for folk å lure legene. Med systemet er det mulig for oss å se hvor mange resepter pasienten har, og hvor i landet personen har disse i. Dermed kan vi se om det er de samme medisinene som er reseptbelagt, og dermed finner vi raskt ut om det er snakk om misbruk, forklarer Fagernæs.

Helsedirektoratet nevner at et av grunnen til innføring av e-resept er å få en nedgang i omfanget av falske resepter.

Oppdager pillesvindel

Skien kommune fikk innført det nye systemet i februar og Andreas Wedervang-Resell, som er fastlegenes tillitsvalgt, har allerede fått oppleve effekten av det.

- Vi fikk en henvendelse av en pasient som trengte sovetabletter, og vi utskrev disse til han. Uka etterpå ringte han igjen og ba om mer. Da brukte jeg systemet til å se hvilke resepter han hadde aktivert, og fant fort ut at han hadde brukt opp kvoten sin, forteller Wedervang-Resell.

Han konstaterer med at uten e-reseptsystemet hadde dette kanskje ikke blitt oppdaget.

- Det hadde krevd mer arbeid. Jeg måtte ha påstått for apotekene at min pasient lyver, og jeg trenger informasjon fra dem. Derfor er systemet en enkel måte å finne ut hvem som trenger medisiner og ikke , mener Wedervang-Resell.

Kvalitetssikring

E-resepten er en resept som legen sender elektronisk til reseptformidleren i stedet for å skrive den ut på papir. Reseptene blir lagret i en nasjonal database, og når systemet er innført i alle kommuner, vil man kunne hente medisin hvor som helst i landet.

- Det er jo selvsagt mer tidskrevende. Det som tok tre sekunder før, tar nå omtrent tre minutter. Fra å gå fra å kun underskrive resepter, må vi nå gå inn i databasen, lese journalen og godkjenne resepten. Men dette er jo kun for å kvalitetssikre legemiddelbruk, sier Larviks fastlege Fagernæs.

Prosjektrådgiver Fjerstad skriver at e-resepten fører til at reseptene blir korrekt utfylt, samtidig som det også gir mulighet til å trekke resepten tilbake ved feiltagelser.

 

 

Til tross for lovnader om høyt sikkerhet, er Osloborgere skeptisk til e-reseptene.

I tidlig fase

Per dags dato er det nå 83 kommuner som bruker systemet, av totalt 429 kommuner. Sist ut er, ifølge Helsedirektoratets tidsskjema, Sogn og Fjordane, som får systemet innført i 2013.

- Bruken av e-resept er ennå i en relativ tidlig fase. Etterhvert vil det bli gjennomført en evaluering som skal vurdere effektene av e-resept. Vi erfarer så langt at helsevesenet opplever at e-resept gir effektivisering og bidrar til tryggere legemiddelbruk, skriver prosjektrådgiver Liv Inger Fjerstad.

Emneord: