Høyt spill hos matleverandørene

Norgesgruppen og Ica Norge har fått avslag av konkurransetilsynet om samarbeid. Likevel gir de ikke opp og satser på en endelig triumf.
Tirsdag, 2 april, 2013 - 14:33


Norgesgruppen og Ica Norge har fått midlertidig avslag på samarbeid om distribusjon og innkjøp av konkurransetilsynet. Ifølge konkurransetilsynet er det “fare for at konkurransen utsettes for varig og uopprettelig skade” om denne avtalen trer i kraft.

Sjansespill

- Foretakene tar en sjanse. Det er uvanlig ikke å følge Konkurransetilynets avgjørelser, sier Tore Lunde som er med i en forskergruppe for konkurranse og markedsrett.

I Norge er det hovedsakelig fire matkjeder som har hele markedeet: Coop, Norgesgruppen, Ica og Rema. Hvis to av disse slås sammen vil dette være problematisk for de andre matkjedene, både store og små.

Selskapene har brukt store ressurser på advokater, bistand og økonomiske eksperter for å dra avtalen i land. En fusjon som sammenslåinga av Ica Norge og Norgesgruppen kan ha store saksomkostninger, og kan være en av de økonomiske grunnene til at selskapene ikke gir seg til tross for det midlertidige avslaget.

Kutter frukt og grønt

Etter det midlertidige avslaget 26. februar i år har Norgesgruppen og Ica gått gjennom avtalen med forstørrelsesglass for å finne løsninger som kan redde avtalen. I utgangspunktet ville avtalen innebære at Norgesgruppen skulle ta hånd om omtrent 60 prosent av distribusjonen og hoveddelen av innkjøpet til Ica. På grunn av konkurransetilsynets avslag har de nå kuttet frukt og grønnsaker vekk fra avtalen.

Den endelige avgjørelsen fra konkurransetilsynet kommer høsten 2013.

 

 

 

 

Emneord: