Stadig økning i boligpriser

I 2012 steg prisene på eneboliger for nittende året på rad. Ebba Boye sier at at prisene på et punkt må falle.
Tirsdag, 2 april, 2013 - 12:16


Mandag 2. april la Statistisk Sentralbyrå fram prisindeksen på nye eneboliger for 4. kvartal 2012. Fra 2011 til 2012 økte prisene på disse boligene med 5,2 prosent, og økningene har pågått siden 1993.

Økningen i boligprisene gjelder ikke bare for eneboliger, men også for alle typer boliger sett under ett.

– Jo mer prisene vokser, jo mer enighet blir det om at vi er i en boligboble, sier Ebba Boye i Manifest Analyse.

Boye sier at mye tyder på at veksten i boligpriser kommer til å fortsette, og at markedet ikke kommer til å stabilisere seg selv.

– Økningen i prisene er i stor grad drevet av psykologi. Når folk forventer at prisene skal stige, så gjør de også det, sier Boye og legger til at slike forventingsdrevede priser er et kjennetegn ved en boligboble.

Hun mener det er politikernes ansvar å stabilisere markedet og at bygging av nye boliger ikke er nok. I en rapport om boligprisene fra mars i år skriver hun blant annet om tiltak som å sette tak på rentefradraget for å gjøre det mindre attraktivt å ta opp mye lån, og øke formueskatten på “bolig nummer to”.

Debatten om Norge er i en boligboble eller ikke har flere ganger vært omtalt i mediene de siste månedene. Manifest Analyse advarte mot en boligboble i desember.

 

 

 

 

 

Emneord: