Rusmisbrukere frykter borgerlig regjering

Brukere av lavterskeltilbudet "Værestedet Café Trappa", frykter at en borgerlig regjering kutter ned på velferdstilbudene til rusmisbrukere.

Trappa: Her henger rusmisbrukerne ved velferdstilbudet "Værestedet Café Trappa" på Alexander Kiellands Plass.

Oslo kommune med Høyre i spissen har vedtatt å stenge lavterskeltilbudet for rusmisbrukere "Værestedet Café Trappa" på Alexander Kiellands Plass. Det er likevel uvisst om og når vedtaket skal gjennomføres. Vedtaket opprører brukere og ansatte.

Moa Marigathos har jobbet som deltidsansatt i to år og sier at valget har vært et stort tema den siste tiden.

- Mange har forhåndsstemt og er opptatt av at ansatte også må stemme. Brukerne er veldig opptatt av at jeg ikke måtte glemme det, sier han.

Ila Åpent Hus er et tilbud for rusmiddelmisbrukere som aktivt ruser seg. Huset skal dekke grunnleggende behov som mat, klær, dusj og seng. I underetasjen ligger «Værestedet Cafe Trappa», som serverer gratis mat og drikke.

Viktig valg

- Det er en fast gruppe som kommer hit, men siden det skal legges ned, vil mange miste værestedet sitt, sier Marigathos.

Nå er de ansatte tydelige på at de ikke klarer å leve opp til mottoet de representerer. Det påfølgende mottoet er: «Ideene er mange, men vi skal skynde oss langsomt og gi stedet tid til å vokse fram og finne sin form». Et regjeringsskrifte vil dermed være fatalt for stedet og andre lignende tilbud.

Tall fra Sirus forteller om 3 000 registrerte sprøytenarkomane i Oslo. I tillegg finnes det et stort antall ikke-registrerte.

Føler seg glemt

Bruker av lavterskeltilbudet, Martin, sier han ikke bryr seg så mye om politikk, ettersom det er mye tomme ord.

- Hvorfor skal jeg stemme? Politikerne lever ikke i den virkeligheten vi lever i. Regjeringen gjør ikke noe for oss her. De lover midler, men det er bare tomme ord, sier Martin.

Andre rusmisbrukere Journalen har snakket med, sier at de føler seg glemt og bryr seg om hvem som skal styre landet. Nå ønsker samtlige av velferdstilbudet å ikke stemme på en borgerlig regjering.

- La det for all del ikke bli blått, ropes det når Journalens utsendte forlater kafeen.

 

Stikkord