Hva skjuler seg bak "vegetabilsk olje"?

Palmeolje anses som skadelig både for miljøet og helsen. Likevel brukes verdens billigste vegetabilske olje flittig i matvareindustrien.
Onsdag, 30 oktober, 2013 - 12:42


Du har sikkert sett “vegetabilsk olje” på ingredienslisten til et spiselig produkt. Med mindre noe annet er oppgitt, er det mest sannsynlig palmeolje. Det er ikke feil å skrive “vegetabilsk olje”, men olivenolje, solsikkeolje og rapsolje går også under denne kategorien. Disse er imidlertid regnet som sunne. Derfor kan mange bli lurt når de ser på ingrediensene.

– Palmeolje inneholder mye palmentinsyre. Det er en sterkt kolesteroløkende fettsyre, og øker dermed risikoen for hjerte- og karsykdommer, forteller Christian Drevon, professor i ernæringsfysiologi ved Universitetet i Oslo. 

Regnskogen forsvinner

Palmeolje er ikke bare skadelig for helsen, men også for miljøet.

– Hvert år blir store regnskogområder hogget ned eller brent på grunn av palmeolje, opplyser Anja Lyngsmark, kampanjeansvarlig i Regnskogfondet.

Hun forteller at palmeoljeplantasjer er hovedårsaken til at regnskogen forsvinner i Indonesia og Malaysia.

Der regnskogen blir destruert, blir det plantet palmer på grunn av den massive etterspørselen verden over.

– Palmeoljen er unik

Celin Huseby, ekstern nordisk kommunikasjonssjef i Mondelez International, forteller hvorfor Freia bruker palmeolje i en del av sine produkter. Mondelez er en av Freias leverandører.

– Oljen har en unik evne til å binde sammen ingrediensene i sjokoladen, sier hun.

Hun bruker sjokolade med flytende fyll som eksempel.

– Palmeoljen gjør at ingrediensene ikke sklir sammen.

Hun hevder at det ikke finnes noen god erstatning for palmeolje, og at palmefrukten trenger liten plass for å produseres, sammenlignet med andre oljer.

– Hvis man bare hadde produsert raps- og solsikkeolje, ville det ikke vært mye mark igjen, sier Huseby.

Redusert bruk av palmeolje

I januar 2012 startet Regnskogfondet og Grønn Hverdag en underskriftkampanje mot palmeolje i mat. Siden da har bruken blitt redusert med to tredeler. Lyngsmark mener forbrukerne har blitt mer bevisste på ulempene palmeoljen fører med seg.

– Jeg tror folk blir irriterte, og dermed ønsker produsentene å kutte ned på bruken, sier hun.

Nestlé er et eksempel på en produsent som jobber med å fjerne palmeoljen fra produktene sine. De mener det tar lang tid og at det er vanskelig å finne gode erstatninger.

Toro og Tine er blant produsentene som har fjernet palmeoljen helt fra sine produkter. Sistnevnte har erstattet den med solsikke-, oliven-, shea- og rapsolje.

Snart slutt på å kamuflere

Nye EU-regler som trer i kraft i desember 2014, lovpålegger produsentene å merke varene med hvilken matolje de bruker i produktene sine. Det melder Regnskogfondet. Dette gjelder også for Norge. Da vil det ikke lenger være tilstrekkelig å skrive “vegetabilsk olje” på produktene.

Flere produsenter er allerede i gang med tydeligere merking.

Palmeoljeguiden, laget av Grønn Hverdag og Regnskogfondet, finnes en liste over norske produkter som inneholder palmeolje, og hvor stor prosentandel av produktet det utgjør.

 

 

 

 

Emneord: