Nattsurfing ødelegger søvnen

En fersk studie utført av forskere ved Universitetet i Bergen (UiB), slår fast at surfing på mobil og PC på sengekanten forsinker søvnen og reduserer søvnkvaliteten.
Tirsdag, 19 november, 2013 - 14:21


Dette skriver Forskning.no. I undersøkelsen ble 532 studenter spurt om deres søvnvaner, og 90 prosent svarte at de minst en gang i uken sjekket sosiale medier, e-post og nyheter på sengekanten før de la seg til å sove. Det anerkjente tidsskriftet Behavioral Sleep Medicine har publisert resultatene.

Verst for B-mennesker

Søvnforstyrrelsene kan skyldes det sterke lyset fra skjermen, som hindrer kroppen i å innta søvnmodusen.

– Vi vet at lys kan påvirke biologiske mekanismer som forsinker søvn og døgnrytmen. Spennende spill eller tv-programmer kan virke oppgirende og gjøre det vanskeligere å sove, sier professor og søvnforsker, Ståle Pallesen ved UiB.

– Men det kan heller ikke utelukkes at man med søvnløshet og forsinket søvnfase fort blir liggende lenge våken i sengen om kvelden, og derfor tyr til elektroniske media som underholdning.

Universitas skriver at B-mennesker, som har en naturlig døgnrytme på over 24 timer, vil i sterkere grad ty til mobil- og PC-underholdning på kveldstid. Denne gruppen sovner inn mye senere likevel. A-mennesker, som blir trøtte tidligere på kvelden, vil ha lettere for å legge seg til å sove med én gang, uten å la seg underholde på skjerm først.

nattsurfing2.jpgLiker å roe ned med film

Jesper Nordahl Finsveen (20) studerer journalistikk ved Høgskolen i Oslo og Akerhus. Han ser tv-serier, leser nyheter og bruker sosiale medier hver kveld før han legger seg.

- Jeg synes det er en fin måte å avslutte dagen. Noen ganger sovner jeg mens jeg ser på en film, og da er det litt kjipt å våkne av braket når datamaskinen faller ut av senga og ned på gulvet, ler han.

Han opplever imidlertid ikke at nattsurfingen ødelegger søvnen eller dagen etterpå.

- Jeg synes overgangen fra en aktiv dag til et helt mørkt og stille soverom er ganske brå. Derfor bruker jeg telefonen eller PC-en til å tone ned aktivitetsnivået, helt til jeg sovner.

Han bruker mellom en halvtime og en time på surfingen, og får derfor den søvnen han trenger likevel.

- Jeg sitter jo ikke oppe til halv tre og ser på film, så jeg er våken og opplagt morgenen etter.

Fullt mulig å bli A-menneske

Ståle Pallesen uttaler til NRK.no at det er mulig å gå fra å være A-menneske til å bli B-menneske.

– Døgnrytmen kan snus én time per døgn, men det kommer an på hva du gjør, og hvor mye lys du får på øynene, sier han.

Han understreker at det er lettere å bli et B-menneske.

Slik kan du snu døgnrytmen din: Finn klokkeslettet der kroppen har sin laveste temperatur. Dette er omtrent to timer før du ville våknet av deg selv. Dette tidspunktet kan du altså finne en dag du har fri og kan sove så lenge du vil. Våkner du klokken 11, er bunnpunktet klokken 9.

Unngå å få lys på kroppen før klokken ni morgenen etter. Bruk solbriller hvis du er utendørs. Etter klokken 9 må du utsette deg for rikelig med lys i 1-2 timer. På kvelden, omtrent fra klokken 18, må du prøve å redusere lysmengden fram til du skal legge deg. Begynn morgensdagens prosedyre en halvtime eller time tidligere. På sikt vil du da klare å tvinge døgnrytmen tilbake med én time i døgnet.

– Når du har snudd rytmen din, er det veldig viktig at du står opp til samme tidspunkt hver dag. Maks én til to timer forskjell i helgene. Men denne relativt enkle oppskriften kan du faktisk bli et A-menneske, sier Pallesen.

Emneord: