Varsler nye overvåkningsbeviser

Journalisten Glenn Greenwald sier han vil offentliggjøre flere hemmelige dokumenter for å bevise at anklagene om at NSA skal ha overvåket samtaler i europeiske land er korrekte.
Onsdag, 20 november, 2013 - 08:34


Dagbladet trykket i går, 19. november, flere artikler som ga uttrykk for at NSA (National Security Agency journ. anm.) skal ha samlet inn trafikkdata om 33 millioner samtaler i Norge. Like etter Dagbladets publisering av saken gikk generalløytnant i Forsvarets Etteretningstjeneste (E-tjeneste), Kjell Grandhagen, ut i media og sa at disse opplysningene var ukorrekte. I følge Grandhagen er det Forsvarets E-tjeneste som har overvåket telefonsamtaler i samme størrelsesorden, men ikke samtaler gjort i Norge.

Motbeviser Grandhagen

Nå sier imidlertid journalisten Glenn Greenwald at Grandhagens uttalelser er feil.

- NSAs egne dokumenter, som de lagde for å forklare dokumentene vi har omtalt, står i full motsetning til den norske etterretningssjefens påstand, sier Greenwald til VG.

Greenwald viser blant annet til et innføringsdokument til NSAs dataverktøy “BoundlessInformant”, som ble publisert av The Guardian i juni.

- NSA har overvåket Norge

Greenwald, som fikk overlevert den enorme dokumentmengden som Edward Snowden kopierte, og som har vært sentral i flere av sakene om NSAs overvåkningsaktiviteter, står på sitt og fastslår at NSA har overvåket Norge.

Journalisten holder til i Rio de Janeiro i Brasil og har selv bidratt til Dagbladets sak.

- Hvordan kan den norske etterretningssjefen tro at han kan vite hva NSAs interne dokumenter faktisk viser. Han kan vite det NSA forteller ham at dokumentene viser. Han er ikke den autoritative kilden for hva NSA teller her, sier Greenwald til VG.

Videre fortsetter han å si at det kommer til å bli publisert flere dokumenter som gjør det enda mer klart hva dokumentene viser.

Emneord: