Har du husket å fylle på vaksinene dine?

Hvis ikke er du kanskje en av mange som ikke er beskyttet mot barnesykdommer.
Fredag, 25 april, 2014 - 14:48


– Da blir det to stikk i armen. Stivkrampen kan gjøre deg litt øm, så da kan du velge hvilken arm du foretrekker, høyre eller venstre?

– Jeg jobber som frisør, og har full liste etterpå, så det må bli venstre, sier Eline med en lattermild tone.

Eline Spilde (23) skal til Zanzibar i underkant av to måneder og er på Grünerløkka Smittevern for å vaksinere seg. Hun skal ta gulfebervaksinen, i tillegg til å revaksinere seg. Sistnevnte var hun ikke klar over at hun trengte. Mammaen til Eline er helsesøster, og er ifølge Eline flink til å minne henne på at hun må vaksinere seg. Men likevel kan det virke som om Eline ikke har helt oversikt. Og hun er ikke alene.

 – Få er klar over at de trenger vaksinepåfyll, sier avdelingshelsesøster ved Grünerløkka Smittevern, Mone Kildal.

Se video av Eline som får vaksine her:

Smittsomme sykdommer kan komme tilbake

Forrige uke ble Europeisk vaksinasjonsuke arrangert på initiativ fra Verdens Helseorganisasjon (WHO). Vaksinasjon gjennom livet er årets tema. Blir vaksinasjonsdekningen for lav, kan smittsomme sykdommer vi i dag har kontroll over (som polio og difteri) komme tilbake.

I Norge setter Folkehelseinstituttet spesielt søkelyset på oppfriskningsvaksinasjon av voksne. Medisinprofessor frykter at smitte fra syriske flyktninger kan føre til polio-utbrudd i Norge, og ber nordmenn om å ta polio-vaksine på nytt.

Anbefaler å revaksinere seg

Jeanette Stålcrantz er seniorrådgiver for Avdeling vaksine ved Folkehelseinstituttet. Hun forteller at ikke alle vaksiner man fikk som barn varer livet ut.

– Det er anbefalt at voksne revaksineres regelmessig for å opprettholde beskyttelsen. Dette gjelder spesielt difteri, stivkrampe, kikhoste og polio (DTP-P). Dersom det er gått mer enn 10 år siden sist vaksinasjon anbefales man revaksinasjon. Dette er både for egen beskyttelse og for å hindre at sykdommene sprer seg i befolkningen.

Mone Kildal er avdelingshelsesøster ved Grünerløkka Smittevern i Oslo, og hun forteller at mange er ubeskyttet mot enkelte barnesykdommer.

– Det er ikke mange som vet at de skal ta barnevaksinene sine hvert tiende år. Det er veldig mange som kommer hit når de skal ut å reise, og først da blir de klar over at de mangler enkelte vaksiner. Ofte ser vi at det gjerne er 10-20 år siden sist de har tatt stivkrampevaksine. I går hadde jeg en mann på femti år her, og han hadde ikke tatt stivkrampevaksine siden han var i militæret, sier Kildal.

VaksinasjonskortMone registrerer Elines siste vaksiner. Foto: Eirin Nilssen Vikøren 

Vær tidlig ute

Folkehelseinstituttet har ingen oversikt over hvor mange som følger anbefalingen om revaksinasjon mot DTP-P hvert tiende år. De har inntrykk av at mange blir minnet på dette og får påfyllingsdose når de skal ut å reise.
-  Det betyr at mange sannsynligvis ikke får den anbefalte påfyllingsdosen, sier Stålcrantz.

Ifølge avdelingshelsesøsteren er det lurt å være tidlig ute. Da får man kartlagt bedre hva man trenger av vaksiner, og man har også muligheten til å ta kombinasjonsvaksiner.

- Jo nærmere sommerferien vi kommer, jo mer opptatt blir det. Det er veldig mange som ringer i juni, og skal reise uken etterpå, og tror det er ledige timer, men det er det ikke. Fra mai og utover hele juni er det smekkfullt, sier Kildal.

Hvorfor man skal fylle på vaksinene sine, har med hvordan vaksinen er framstilt.

– Det er forskjellig fra vaksine til vaksine.  Den vaksinen som gir langtidsbeskyttelse er Hepatitt A og B. Det er mange som gir ti års beskyttelse, mens noen har tre års varighet. Det man snakker om som basisvaksinering er ti år, altså polio, stivkrampe, kikhoste og difteri. Disse kommer nå i en og samme vaksine, forteller Kildal.

Må passe på selv

I 2011 ble det lansert et nytt registreringssystem for vaksinasjon. Gjennom Mine Vaksiner kan man få bedre oversikt over hvilke vaksiner man har tatt, og hvilke man eventuelt trenger påfyll av.

VaksinasjonskortDet er viktig å ta vare på vaksinasjonskortet sitt for å ha oversikt over hvilke vaksiner man har. Foto: Eirin Nilssen VikørenPå tross av nytt registreringssystem er det fortsatt viktig at folk tar vare på vaksinasjonskortene sine.

– Vi er avhengige av at folk tar vare på vaksinekortene sine, eller at det ligger registrert. Hvis ikke må vi ringe til de enkelte kontorene en har vært å tatt vaksiner på før, sier Kildal.

Fokuset er for dårlig

Kildal mener at flere instanser må bidra til å øke fokuset på vaksinering. Ikke bare det offentlige og helsemyndighetene må opplyse, men andre viktige støttespillere har en jobb å gjøre.

– Problemet er nok at media ikke er så veldig interessert i å skrive slike type oppslag. Det er jo mye mer spennende å ha et oppslag om vaksiner som skremmer, og ikke det informative om at man bør ta vaksiner. Det er ikke en interessant nok problemstilling for journalister, men ellers tenker jeg at helsepersonell og fastleger kan være med og hjelpe til.

Selv om Eline nå er fullt rustet til å sette kursen mot Afrika, er det ikke bare sykdommer som kan sette en stopper for ferien.

– Husk at trafikken er det farligste i Afrika, så sett deg alltid i transport med bilbelte, sier Mone og ønsker Eline en god ferie til Zanzibar.

Emneord: