Universitetet i Oslo er best i Norge

Årets universitetsrangeringer plasserer Universitetet i Oslo (UiO) på 69. og 186. plass blant verdens beste universiteter. Langt over noen andre norske.
Onsdag, 8 oktober, 2014 - 13:01


Universitetet i Oslo er rangert som Norges beste universitet, i år igjen. Hvert år foretas det flere rangeringer over hvilke universiteter i verden som er best. UiO har i høst blitt kåret til det 69. beste universitetet på Shanghai-rangeringen og det 186. beste på Times Higher Education sin rangering.  Shanghai- og Times Higher Education-rangeringen er de eldste rangeringene over universitetene. De er samtidig de mest pretisjetunge å toppe. Rangeringene tar henholdsvis kun for seg de 500 og 400 beste universitetene i verden, av de flere titalls tusen utdanningsinstitusjonene som eksisterer. En ting har de til felles, UiO er klar best i Norge.

Ulike kriterier blant rangeringene

Shanghai-rangeringen baserer seg i stor grad på antall nobelsvinnere, antall mottakere av Fields matematikkpris, ansattes publikasjoner i diverse tidsskrifter og siteringsindekser. Times Higher Education på sin side legger ikke vekt på prisvinnere og liknende. De vektlegger undervisning, forskningsaktiviteter, graden av internasjonaliering og kunnskapsoverføring. I tillegg legger de vekt på læringsmiljøet. Times Higher Education mener de er den eneste rangeringen som kan dømme undervisning, forskning, kunnskapsoverføring og internasjonalt perspektiv godt nok.

Imponert over Norge

Phil Baty, redaktør i Times Higher Education, er positivt overrasket over de norske universitetene. Universitetet i Bergen gjorde det nest best, og ligger på 201. plass. Deretter kommer NTNU i Trondheim på 276. plass. Baty er spesielt imponert over Univesitetet i Oslo.

- Det er aboslutt svært imponerende at UiO kommer på 186. plass. Ikke minst på tanke med den store konkurransen fra universitetetene i Italia, Tyrkia, Kina og andre instutisjoner i Asia, sier Baty til Uniforum.

Han mener nøkkelen i å være et godt universitet handler om at staten må investere mest mulig i utdanningsinstutisjoner, både private og offentlige.

- Penger snakker, forklarer Baty.

Høyere ambisjoner

Ole Petter Ottersen, rektor ved UiO, mener derimot at universitetet burde gjøre det enda bedre. Han mener at Norge som verdens mest ressurssterke land burde ha et universitet i verdenstoppen.

- Dersom vi kan tenke oss en ideell rangering som speiler hele samfunnsoppdraget vårt, burde UiO være blant de 15 beste i hele verden, sier Ottersen til Uniforum.

Tross store ambisjoner mener han Shanghai-rangerigen er noe å være stolt over. Der ligger UiO på en 69. plass totalt, og er nummer 16 blant universitetene som ikke er engelskspråklige.

- Å komme blant de 200 beste betyr at institusjonen er blant topp 1 % av verdens over 20 000 universiteter og høyere utdanningsinstitusjoner, sier Ottersen.

Fornøyde studenter

Mattias Da Silva studerer filosofi ved Universitetet i Oslo. Han er svært fornøyd med UiO, både faglig og sosialt.

- UiO er flinke til å tilby et stort omfang av forskjellige fag. Det gjør det veldig gøy å studere der. Det er også bra at UiO gir studentforeningene mye frihet til å forbedre og styrke det faglige og sosiale miljøet, sier Da Silva til Journalen.

Da Silva så på UiO som et naturlig valg da han ønsket å studere i Oslo. Valget sto opprinnelig mellom Bergen og Oslo, men til slutt falt valget på å studere på Universitetet i Oslo.

- Jeg visste UiO var et godt universitert, noe som gjorde valget lettere, forteller han videre.

Emneord: