Mobbingen har flyttet seg fra skolegården til bukselomma

Med sosiale medier og smarttelefonen følger mobbingen med deg over alt. Foreldre må være til stede på nett, mener mobbeekspert Ole Vestøyl.
Mandag, 17 november, 2014 - 11:11


-  «Du er stygg. Du har et lite liv».

Ole Vestøyl leser høyt fra mobilen i hånden sin. En ung jente med blondt hår smiler stort til publikummet på det sosiale nettstedet Instagram. Men meldingene i kommentarfeltet er langt i fra hyggelige.

- Her er en jente på 12 år som blir skjelt ut på det groveste. Alt går direkte på utseendet hennes. Dette er grov sjikane, og det må være veldig tøft for den stakkars jenta her, understreker Vestøyl. Han er på skoleturné med Norges største mobbekampanje, Bruk Hue. Deres mål er å gjøre barn og unge oppmerksomme på hva nettmobbing kan føre til.

 

«Hvordan var det på nett i dag?»

- Det er mye sterkere med den setningen som er skrevet, som du har på mobilen, og som du kan lese om igjen og om igjen, forklarer Vestøyl, og legger til at mobbing ikke er det det en gang var. Derfor ønsker han å sette søkelyset på den nye, digitale mobbingen.

Kampanjen besøker rundt 100 skoler i året. Men vet foreldrene hva barna holder på med på nett?

- Prat med barna dine om den digitale hverdagen. For det er jo der mye av livet deres utspiller seg. Man spør dem om hvordan de har hatt det på skolen i dag, men kanskje det er på tide å spørre om hvordan de har hatt det på nett, tror Vestøyl.

 

Kan ende riktig ille

Tall fra medietilsynet viser at i 2012 opplevde 15 prosent av barn mellom 9 og 15 år nettmobbing. I 2014 hadde tallet sunket til 13 prosent. Men nettmobbingen kan få fatale konsekvenser.

- Et eksempel er 15 år gamle Amanda Todd fra Canada. Hun valgte å legge ut en video som viste hvordan det var å bli mobbet på nett. Da det ikke stoppet, tok hun sitt eget liv, forteller Vestøyl. Dette er ikke unntaket i Norge heller. Men foreldre kan bidra til å oppdage og avverge digital mobbing, om de henger med på barnas nettbruk.

- Man må vite hva Snapchat er, ikke bare ha hørt om det. Har sønnen din sluttet å bruke Facebook bør man spørre om hva som er årsaken. Kanskje har det skjedd noe leit? Spør mobbeeksperten.

 

Tar etter de voksne

Digital mobbing eksisterer ikke bare i barnas verden. Uthenging og sjikane er vel så vanlig blant voksne på nett. Voksne bør være gode rollemodeller for barn, mener Vestøyl.

- De unge gjør ofte som mamma og pappa gjør, og ikke som de sier. Det nytter at foreldre kjefter på sønnen eller dattera si som er for mye på nettet om man gjør akkurat det samme selv, slår Vestøyl fast.

Og selv om det kan være vanskelig for foreldre å bevege seg inn på et område som barna kanskje vil holde for seg selv, mener han det er viktig å prøve.

- Det er en fin balanse mellom overvåking og oppfølging her. Full kontroll over livene til barna våre får vi aldri. Men vi kan få et innblikk i hvordan hverdagen deres leves på nettet med å følge med så godt vi kan, sier mobbeeksperten.

Emneord: