Norge topper kreftstatistikken

Norge hadde i 2012 flest nye tilfeller av prostata- og brystkreft i Norden. Det viser årets tall fra Nordisk Statistisk Årbok.
Onsdag, 19 november, 2014 - 15:57


Sammen med hjerte- og karsykdommmer er kreft den dødsårsaken i Norden som står for flest dødsfall i alle aldersgrupper unntatt barn. Folkehelseinstituttet kan informere om at det i Norge har vært en jevn økning av krefttilfeller siden 60-tallet, og at det de siste årene har vært en relativt stor økning i nye tilfeller prostatakreft. Antall krefttilfeller er forventet å øke betraktelig de neste årene, og en stor del av årsaken til denne økningen vil være fordi befolkningen blir eldre.

Antall krefttilfeller øker

Ifølge årboka ble det i 2012 registrert 1.940 nye tilfeller av prostatakreft per million menn i Norge, og 2025 nye tilfeller av brystkreft per million kvinner i Norge. Tallene plasserer Norge på toppen av kreftstatistikken for nye tilfeller av henholdsvis prostata- og brystkreft i Norden. Skal man tro tallene i årboka har man 47 flere tilfeller prostatakreft per million menn enn i Sverige. Tilsvarende er det 349 flere tilfeller brystkreft per million kvinner.

Uklare tall

Nordisk ministerråd gir ut Nordisk Statistisk Årbok og statistikken omfatter livet og livsvilkårene i de Nordiske landene. Dagens utgave av årboka er den femtiandre. De mest dramatiske tallene knytter seg til antall nye tilfeller brystkreft, men ifølge kreftregisteret er det uklart hvorvidt tallene er riktige.

Økning i prostatakreft

Det har vært en stor økning i forekomsten av prostatakreft de siste ti årene. Ifølge Folkehelseinstituttet skyldes kreftøkningen at bruken av PSA-testen (prostata spesifikt antigen) også har økt. Bruken av denne testen har sørget for at man oppdager visse tilfeller som tidligere ikke ville ha blitt diagnostisert. Til tross for dette vil ikke Kreftforeningen anbefale alle menn å teste seg.

– PSA-testen er i dag ikke sikker nok til at vi anbefaler alle menn over 40 til å teste seg. Når den er så usikker kan det skape frykt og overbehandling. Da må vi ha bedre tester, sier Erik Vigander fra Kreftforeningen.

I 2012 var forekomsten av prostatakreft fire ganger så høy som på 50-tallet. Vigander sier økningen har med høyere levealder å gjøre.

– Man pleier å si at menn dør med prostatakreft og ikke av det. Hovedårsaken er at vi lever lenger i dag. Nesten halvparten av tilfellene er menn over 74 år.

At det er høyere dødelighet blant menn som får kreft, vet ikke Vigander årsaken til.

– Vi vet ikke helt sikkert hvofor dødeligheten er høyere, men det er kanskje fordi menn ikke er like flinke til å gå til legen eller å tolke faresignaler.

 

Kreftforeningen kunne ikke kommentere tallene fra Nordisk Statistisk Årbok. Både forekomst av kreft og dødelighet er høyere blant menn enn blant kvinner.

 

 

 

 

 

 

Emneord: