Trendy å ha matintoleranse

En av fire nordmenn sier at de har en matintoleranse. Klinisk ernæringsfysiolog Hanne Lessner tror at særlig unge jenter påvirkes av sosiale medier og kaster seg på trenden.
Torsdag, 20 november, 2014 - 14:52

Tall fra Norges Astma- og Allergiforbund viser at det kun er fem prosent som har en matallergi, til tross for at en av fire sier at de har en matintoleranse.

Kan gi mangel på næringsstoffer

Hanne Lessner sier til Journalen at Ernæringsteamet i Oslo har opplevd en liten økning i antall henvendelser vedrørende matallergier som laktoseintoleranse og glutenallergi de siste årene. Hun anbefaler ikke å kutte ut enkelte matvarer for å slanke seg.

– Ved å utelate spesielle matvarer kan kostholdet bli svært utilstrekkelig hva gjelder inntak av viktige næringsstoffer, og anbefales ikke for å gå ned i vekt.

Onsdag 19.november hadde Dagsrevyen en sending der de tar opp matintoleranse som en ny trend. Det er særlig glutenallergi og laktoseintoleranse som har blitt de nye folkeallergiene. Nå unngår mange både brød, melk og frukt, grunnet selverklærte matintoleranser.

Unnskyldning for slanking

Dagsrevyen spurte lederen for Opplysningskontoret for meieriprodukter, Ida Berg Hauge, om hvorfor noen skal lyve om slike allergier. Hauge mener det er en unnskylding for slanking.

– Vi ser det spesielt blant unge jenter. 17 prosent av unge jenter svarer at de ikke tåler melk, mens tall viser at det kun er et sted mellom to til fire prosent som har en laktoseintoleranse, sier Hauge til Dagsrevyen. 

Hun trekker fram at unge jenter påvirkes av sosiale medier og utlandet. Der har det blitt en trend å kutte ut enkelte matvarer for å spise sunnere. 

Ernæringsfysiolog Lessner tror også at unge jenter påvirkes av sosiale medier. 

Gå til legen før du endrer kostholdet

Forskningstall viser at 850.000 nordmenn kjøpte glutenfrie varer i 2013. Norsk Cøliakiforening mener det er mange flere enn de som faktisk har et medisink behov for å spise slike produkter.

Generalsekretær i foreningen, Knut H Peterson, har forståelse for at mange prøver på egenhånd.

– Man hører fra venner og kollegaer at de har prøvd og blitt bedre, så prøver man å kaste seg på denne trenden, sier Peterson til Dagsrevyen.

Peterson sier at folk bør gå til lege eller en ernæringsfysiolog for å få en diagnose før de endrer kostholdet sitt.

Emneord: