Veileder utelivet i julebordsesongen

Skjenkekontrollen forbereder seg til julebordsesongen med forebyggende arbeid. Et av tiltakene er å veilede restauranter og barer i alkoholloven i forkant av julebordene.
Onsdag, 19 november, 2014 - 14:08


– Vi har noe flere kontroller i julebordstiden, men en del av disse er åpne kontroller med veiledning og dialog som vesentlige innslag, sier Gunnhild Haugen, direktør i Næringsetaten.

Første “offisielle” julebordshelg er nå til helgen. Journalen har tidligere skrevet at politiet også forbereder seg på mer folk, og at de allerede har vært i kontakt med utestedene. Næringsetaten gjør det samme. De opplyser at de har julebordsveiledning, hvor de møter opp fysisk for å tilby veiledning i alkoholloven. Dette fordi at utestedene ofte opplever julebordssesongen som mer krevende.

– Vi er særlig oppmerksomme på større selskaper i julebordsesongen, men kontrollørene ser etter brudd på alkoholloven som vanlig. Vi veileder også rundt alkoholloven etter endt kontroll, fortsetter Haugen.

“Drop in”-gjester er verst

Laila Ødegård drev tidligere Kristiania bar og café på Jernbanetorget. Nå driver hun Eldhuset Kristiania Skjenkestue på Grünerløkka. Siden Eldhuset først åpnet i sommer, snakker hun om erfaringene fra gamle Kristiania.

– Det er mer utfordrende i julebordsesongen. Det er mere fyll, flere mennesker og derfor må man passe på enda bedre når det gjelder alkoholloven. Spesielt det med overskjenking, sier Ødegård.

I motsetning til Næringsetaten, som er særlig oppmerksomme på større selskaper, synes hun ikke at de store selskapene er det største problemet. Derimot er det de som “dropper in” i løpet av kvelden, som gjerne har vært på julebord andre steder.

Det hun synes er krevende med store selskaper er hvis det er en person som blir for full. Da må personen forlate selskapet og hvis de andre krever at personen skal bli, så får heller ikke de servering og de må også forlate lokalet.

– Det er vanskelig, men vi må følge rettningslinjene når det gjelder alkoholloven, sier Ødegård.

Ikke flere overtredelser

– Nekter dere flere i julebordsesongen enn resten av året?

Ja, det gjør vi definitvt, svarer Ødegård.

Statistisk sett sier Næringsetaten at det ikke er flere overtredelser eller flere vedtak om inndragning av skjenkebevilling enn resten av året. Det kan tyde på at utestedene og restaurantene er flinke til å følge retningslinjene, og er ekstra påpasselige når det er mye folk ute.

Ødegård legger også til at det er et godt tiltak at Næringsetaten driver med veiledning i alkoholloven i forkant av julebordsesongen.

– Det er veldig mange utesteder, og ikke alle er like flinke på å overholde reglene. For oss som vil drive seriøst er det et godt tiltak, det gjør det mer langsiktig og bransjen blir sett på som mer seriøs, sier hun.

Dette er ikke lov

Reglene for servering av alkohol gjelder uansett om bedriften har leid en egen konferansesal på et hotell, eller et lukket rom på en restaurant. Næringsetaten skriver på sine sider at utelivsaktørene ikke er alene om ansvaret for folks alkoholinntak, men at de har et stort ansvar når det gjelder hvordan skjenkingen skjer.

Skjenk av alkohol til mindreårige, skjenk til de som er åpenbart beruset, skjenk av alkohol etter fastslått skjenketid og brudd på forbudet mot alkoholreklame er noe av det skjenkekontrollen ser på når de er ute og kontrollerer.

 

 

Emneord: