Fortsatt varetekt for overgrepssiktet (23)

En 23 år gammel mann som er siktet for seksuell handling med en 12 år gammel jente, fikk forlenget sin varetekt i Oslo tingrett.
Torsdag, 19 februar, 2015 - 15:26


Den siktede mannen (23) ble pågrepet av politiet 22. januar, etter anmeldelse fra den fornærmede jenta (12) sin mor. Mannen har sittet i varetekt siden pågripelsen, og nekter straffeskyld i saken. Han er siktet for å ha utført seksuelle handlinger mot et barn under 16 år, som er brudd på straffelovens §200, 2. ledd.

I dagens rettsmøte konkluderte retten med at mannen fortsatt skal sitte i varetekt, inntil noe annet blir bestemt. Påtalemyndighetene vil ta opp saken igjen i mars.

Skal ha lurt jenta hjem til seg

Mannen skal angivelig ha tatt kontakt med jenta mens hun var på vei hjem fra skolen. Etter en stund skal jenta ha blitt med mannen opp til leiligheten hans, hvor mannen skal ha utført obskøne handlinger mot jenta. Mannen skal ha gitt henne 50 kroner, før hun skal ha dratt hjem og bedt moren ringe politiet.

Jenta avga sin forklaring i et politiavhør 28. januar, seks dager etter pågripelsen av mannen.

Lignende sak i 2012

Da strafferammen ble diskutert, sammenlignet mannens forsvarer episoden med en dom i 2012. Da ble en mann dømt til 30 dagers fengsel for seksuelle handlinger med en 12 år gammel jente i et offentlig boblebad.

Forsvareren mente at handlingene i 2012 var grovere enn ved dette tilfellet, og at mannen dermed skulle løslates. Han viste til at mannen allerede har sittet nesten 30 dager i varetekt, og at jenta ble med til leiligheten på frivillig basis, noe som ikke var tilfellet ved dommen fra 2012.

I kjennelsen fokuserte retten mer på omstendighetene rundt saken. Retten mente at mannens angivelige intensjon om å lokke jenta hjem til seg, er alvorligere enn selve handlingene.

Mener jenta stjal

Mannen nekter straffeskyld, og hadde en annen versjon av saken. Han mente at jenta fulgte etter han og ble med  opp i leiligheten på eget intiativ. Han fortalte videre at han mistenkte jenta for å ha stjålet penger fra han mens han var på toalettet, og ba henne deretter om å komme seg ut av leiligheten.

Etter å ha overveiet vilkåret om skjellig grunn til mistanke, konkluderte retten med at det ikke finnes opplysninger i mannens forklaring som øker hans troverdighet. Dermed danner jentas forklaring grunnlaget for rettens avgjørelse, som sier at mannen fortsatt skal sitte i varetekt.

Mannen anker kjennelsen, og anken vil bli behandlet i lagmannsretten.

Emneord: