Plagsomt plagiatproblem

Prevent Plagiarism Day retter søkelys mot den økende andelen ærestyver på Internett, et akademisk og journalistisk problem.
Torsdag, 19 februar, 2015 - 13:09


Torsdag var den såkalte Prevent Plagiarism Day. Initiativtaker Jace Shoemaker-Galloway ønsket å bevisstgjøre om økende plagiat og manglende kildekreditering i flere publikasjoner da hun etablert ”merkedagen” i fjor.

Samvittighetsløse studenter

Plagiat har lenge vært et problem på ulike utdanningsinstitusjoner. I Norge er det Universitet i Tromsø (UiT) som topper statistikken med 29 av 107 aktive utestengelser ved høyere utdanning, ifølge en undersøkelse utført av Universitas.

– Vi opplever at plagiering er et økende problem hos oss, spesielt i forbindelse med hjemmeeksamen, sier rektor ved UiT Anne Husebekk til Universitas.

Plagierende presse

Det er også uttrykt bekymring for plagiat i journalistikk med økende klipp-og-lim-journalistikk. Tidligere journalist i NRK Troms Rune Ytreberg fullførte i 2012 en masteroppgave hvor han forsket på klipp-og-lim i næringslivsjournalistikk, og funnene viste at utbredelsen var større enn han opprinnelig trodde.

– Vi svikter publikum når vi klipper og limer så mye fra pressemeldinger som vi gjøre. Leserne kan ikke være sikre på om det de får servert er en pressemelding eller tradisjonell journalistikk, sier Ytreberg til Journalisten.

Resirkulerende redaksjoner

Helle Sjøvaag, forsker ved institutt for infomasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen, forklarer økende klipp-og-lim-journalistikk som et resultat av redaksjoner under økonomisk press. Hun er ikke bekymret for at klipp-og-lim skal utvikle seg til rent æretyveri og plagiat.

– De presseetiske reglene veier fortsatt tungt i pressen. Jeg tror heller negative virkninger av klipp-og-lim-journalistikk er mindre mangfold. Sirkulering og gjenbruk vil i lengden gå utover journalistisk originalitet, sier Sjøvaag.

Kvinnen bak Prevent Plagiarism Day, Shoemaker-Galloway, jobber som frilansskribent og nyhetsspaltist og har opprettet en blogg om merkedager. Selv om ikke alle markeringene er like alvorstynget, har hun truffet et aktuelt sak med plagiat-dagen.

Emneord: