Stadig flere bilskilt blir stjålet

Antall stjålne bilskilt øker over hele landet. Politidistriktene rundt i Norge er enige om at det ofte har en sammenheng med tyngre kriminalitet.
Tirsdag, 24 februar, 2015 - 13:30


I 2013 ble over 8000 bilskilt stjålet fra kjøretøyene sine i Norge. Det kommer fram i den nyeste statistikken fra Kripos.

Stjeler skilt for å skjule identitet

Bjørn Pedersen, innsatsleder i Farsund lensmannskontor, forteller til Journalen at bakgrunnen for tyveriene ofte kan være at kriminelle ønsker å bruke dem på andre kjøretøy, for å gjøre nye kriminelle handlinger. Pedersen forklarer hvordan spesielt utenlandske statsborgere aktivt bruker andres bilskilt for å skjule sin identitet.

– Det er klart at ved å anonymisere bilen sin ved å sette på et norsk registreringsnummer, fører det til at risikoen for å bli kontrollert av politiet er mye lavere.

Stein Arild Grønås, strategisk og operativ analytiker i Etteretningsseksjonen i Haugaland og Sunnhordland politidirstikt, er enig med Pedersen i at det som regel er kriminelle hensikter bak tyverier av bilskilt.

– Enten det er for å skjule kjøretøyets egentlige identitet, eller for å unndra seg oppmerksomhet i eventuelle kontroller, sier Grønås.

For dårlig sikring av bilskilt

Kjetil Andersen, politistasjonssjef i Sandnes, tror bakgrunnen for tyveriene har sammenheng med tilgjengeligheten å gjøre.

– Det er egentlig bare å gå bort til bilen, bøye seg ned og dra det av. Det er det samme som å legge en lommebok på panseret på bilen, sier Andersen.

Han kritiserer den nye måten bilskiltene er festet til kjøretøyene.

– Vinningskriminelle opplever at det er lett å få tak i skilt. Man trenger ikke verktøy på grunn av den nye clips-ordningen, forklarer Andersen.

Bjørn Pedersen forklarer også hvordan de nyeste skiltene har gjort det lettere å begå tyverier av kjennemerker.

– Det er bare å smekke de ut av plastrammen. Tidligere var de skrudd fast og biler kunne bli ødelagt av å fjerne skiltene, sier han.

Forbedring i Rogaland

I motsetning til mange byer med økende tyveri av bilskilt, opplevde Rogaland fylke nedgang i antall anmeldelser. Kjetil Andersen tror nedgangen i utgangspunktet skyldes et mer kritisk blikk fra politiet.

– Vi er mer kritiske til hva man godtar som tyveri og hva som bare er et tap av bilskilt, sier Kjetil Andersen til Journalen.

Selv om Rogaland har hatt nedgang i antall stjålne bilskilt, er de fortsatt høyt oppe på listen i forhold til andre steder i landet.

– Rogaland er et vekstsenter med økende velstand, og der det er velstand, er det mye å stjele. Det har vært oppgang i tyveri av kjøretøy i Rogaland, og det er klart at det har en sammenheng med bilskiltene, sier Andersen.

Brit Tove Daljord, fra Statens vegvesen, opplyser Journalen om at de fikk omtrent 10 000 meldinger om tap av bilskilt, i løpet av første halvår av 2014. De har ikke muligheten til å skille mellom tap og tyveri.

Emneord: