Stortingskomiteer på langtur

Flere Stortingskomiteer er på inspirasjonstur i Afrika og Asia denne uken.
Mandag, 23 februar, 2015 - 13:12


Selv om valgkampen snart sparkes i gang, preges februar og mars av omfattende reisevirksomhet for stortingsrepresentantene. Denne gangen er det ikke skandinaviske naboland som skal inspirere komiteene. 

Til varmere strøk

Komiteene drar til eksotiske destinasjoner en gjennomsnittlig nordmann aldri vil besøke, for å studere hvordan andre land løser problemer innen alt fra næringsliv til miljø og energi. Reisene går til land som Etiopia, Tanzania, Sør-Afrika, Mosambik, India og Myanmar.

164 000 reisekroner per representant

Hver Stortingskomité disponerer 164 000 kroner til reiseutgifter per representant i løpet av fireårsperioden mellom hvert valg. Komiteene bestemmer selv hvor reisene går. Til sammen er Stortingets reisebudsjett på rundt 20 millioner kroner.

Hadia Tajik (AP), leder i justiskomiteen, forsvarte i høst det rause reisebudsjettet. Til Nettavisen sa hun at alternativet er å ha politikere som bare er kontorrotter.

– Det er viktig å få impulser utenfra. Turene bidrar til inspirasjon, og man knytter kontakter, uttalte hun.

Formålet med alle reisene er å lære av hvordan andre land har løst utfordringene de har stått overfor, for så å se om de kan overføres til norske forhold. Denne vinteren er det afrikanske og asiatiske land komitéene skal la seg inspirere av. Turene har også en sosial side ved at representantene blir bedre kjent med hverandre.

Afrikansk og asiatisk samarbeid

Energi- og miljøkomiteen dro 17. februar på en ti dager lang tur til Tanzania og Sør-Afrika. Komiteen har ikke lagt ut noen begrunnelse for valget av destinasjon på sine nettsider.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen dro i går til Mosambik og Tanzania, hvor de skal være i ti dager. Komiteen har ikke begrunnet valget av destinasjon på sine nettsider.

Næringskomiteen dro 16. februar på en tidagerstur til India og Myanmar. Parlamentarisk samarbeid står på dagsorden i begge land.

Utenriks- og forsvarskomiteen drar i dag på et fire dager langt opphold til Etiopia. Bakgrunnen for besøket er at landet er en sentral aktør innen spørsmål knyttet til klima, økonomisk vekst og regional sikkerhet i Afrika. Landet er også et fokusland for norsk utviklingspolitikk. I en pressemelding skriver komitéen at de i Etiopia skal ha møter med både FN og Den afrikanske union.

 

Emneord: