Stemte - for første gang i livet

Muse Wolday Abraha fra Eritrea har fått stemme for første gang i kommune- og fylkestingsvalget i Ullensaker.
Mandag, 14 september, 2015 - 22:31


På en kafé i Ullensaker sitter en avslappet, ung mann med musikk på ørene. Han heter Muse. For litt over tre år siden kom han til Norge, i år stemte han ved kommune- og fylkestingsvalget for første gang. 

– Å stemme ga meg en god mulighet til å reflektere over hva jeg ønsker meg i politikken i kommunen. Jeg fikk være med på å velge hvordan framtiden min blir, sier han.

Dette er en sterk kontrast til hjemlandet hans Eritrea.  

– I Norge føler jeg en frihet som gjør meg glad og lykkelig, sier han. 

Ifølge SSB er det mange med utenlandsk opprinnelse som ikke stemmer. En viktig grunn kan være deres tidligere opplevelser i hjemlandet. Mange har ikke hatt demokrati i sine tidligere land.  

De siste ukene har han nøye studert de ulike kandidatene til de forskjellige partiene. Dette har gitt ham en innsikt i hvem han skal stemme på og hva de ulike partiene står for. Nå har han stemt for første gang, og det er han godt fornøyd med.  

 

Emneord: