Tidligere flyktning: - Bærum pusher toget for integrering

Tidligere i år ble Babak Majed bosatt i Bærum kommune da han endelig fikk opphold i Norge. Nå deltar han på introduksjonsprogrammet i en kommune som er en av landets beste på integrering.
Mandag, 5 oktober, 2015 - 11:13


Bærum kommune er blant kommunene i Norge som bosetter flest flyktninger. Babak Majed fikk sin etterlengtede oppholdstillatelse i juni i 2014, og var en av dem som ble bosatt i kommunen i 2015. Fortsatt er det mange som venter på mottak i hele landet. – Når asylsøkere endelig får opphold, blir de sittende lenge på mottakene og vente på å bli bosatt i en kommune. Det sender negative signaler om at ingen vil ha dem, mener Majed.

Kurdiske Majed mener det er svært uheldig at mange blir værende så lenge på asylmottak.

 – Livet på mottak er et veldig passivt liv. Det sliter på den mentale helsen, forteller Majed.

Derfor mener han det er viktig at kommuner som Bærum bosetter flyktninger raskt.  – Bærum kommune pusher toget med integrering i et land med streng asylpolitikk, sier Majed.

Bærum kommune er ledende på integrering

Hele 56 prosent av overføringsflyktningene i Bærum kommune ble sysselsatt i 2014. Det er mest i landet. Ordfører Lisbeth Hammer Krog (Høyre) er klar på viktigheten av å få flyktningene til i å delta i lokalsamfunnet. – God integrering klarer man ikke mellom 08 og 16 på et kontor,  sier ordføreren.

I Bærum kommune har Høyre sittet med rent flertall de fire siste årene. Kommunen har brukt store ressurser på integreringsprosjekter og et nytt kunnskapssenter i Sandvika. Der får flyktninger bosatt i kommunen blant annet norskopplæring og samfunnskunnskap gjennom introduksjonsprogrammet. Formålet med programmet er å øke muligheten for aktiv deltakelse i yrkeslivet.

Babak Majed deltar på programmet på Kunnskapssenteret, og skryter av oppfølgingen han får. – Her blir vi undervist i norsk av gode lærere, vi får trening i kommunikasjon og studieveiledning. Vi får gode muligheter hvis vi tar ansvar for å delta selv, forteller Majed.

Babak Majed er enig med ordføreren, og mener det viktigste for god integrering er å bli aktiv i yrkeslivet. – Nøkkelen er å lære seg språket, men integreringen skjer gjennom jobb og aktivitet i felleskap med andre, sier Majed.

Fortsatt utfordringer i kommunen

Ordførerkandidat VenstreVenstres ordførerkandidat Ole Andreas Lilloe-Olsen mener kommunen kan tilrettelegge enda mer for barn og unges integrering i Bærum. Foto; Pia GelleinVenstres ordførerkandidat Ole Andreas Lilloe-Olsen synes resultatene i kommunen er gode, men sier at oppfølgingen av barn og unge flyktninger kunne vært bedre. Særlig kvinner kan være vanskelig å fange opp  forteller Lilloe-Olsen.

– Mange kvinner er hjemmeværende, og det kan være vanskelig for dem å bli integrert. Det er viktig at vi klarer å få med kvinnene, også for barna deres. Der har kommunen fortsatt utfordringer, sier Venstres ordførerkandidat.

Også han er klar på viktigheten av å komme seg inn på arbeidsmarkedet. Venstre har fremmet et forslag om å hjelpe arbeidsledige i jobb hvor staten dekker 70 prosent av inntekten over en to-årsperiode istedenfor at de skal gå på trygd når de egentlig ønsker å jobbe. – Slik vil vi få flere til å delta i samfunnet, sier Lilloe-Olsen.

Emneord: