Frykter amerikanske våpenlover i Norge

Blant Oslos studenter er det skepsis til bevæpnet politi. Direktøren i KRÅD er enig, og mener det vil føre til mer kriminalitet.
Torsdag, 8 oktober, 2015 - 09:53


Direktør i Det Kriminalitetsforebyggende Råd (KRÅD), Erik Nadheim, uttrykker skepsis rundt spørsmålet om bevæpnet politi forebygger kriminalitet. Nadheim går så langt som å si at bevæpnet politi ikke er forebyggende, men faktisk reaktivt i kriminalitetsbekjempelsen.

Erik NadheimSKEPTISK: Direktør i Det kriminalitetsforebyggende råd, Erik Nadheim, mener bevæpnet politi vil føre til økt kriminalitet. Foto: Marianne Alfsen/KRÅD– Det finnes altså ingen dokumentasjon for at bevæpnet politi forebygger. All dokumentasjon tyder på det motsatte, sier han til krad.no.

Nadheim viser til at Norge er blant landene med lavest registrert kriminalitet. Norge er blant landene som til nå ikke har utrustet politiet med våpen. I andre land med bevæpnet politi er det mye hyppigere kriminalitetshandlinger, deriblant i Sverige der det blir løsnet seks ganger så mange skudd fra politiet som i Norge. Nadheim mener statistikken taler for seg selv.

Frykter amerikanske tilstander

Bele.IKKE RETT VEI: Sofie Bele mener bevæpning av politiet kan føre til mer våpenbruk hos kriminelle. Foto: Therese BergersenBlant et knippe studenter på Høgskolen i Oslo og Akershus er det delte meninger vedrørende bevæpning av politiet. Få føler seg tryggere, og lener mer mot en frykt for amerikaniserte våpenlover.

– Jeg føler meg ikke utrygg ved bevæpning av politiet, men det er jo ikke en positiv utvikling dersom man bruker USA som eksempel, og de våpenlovene de har der, sier Sofie Bele.

Hun mener en bevæpning av politiet kan føre til at kriminelle ser det som nødvendig at også de bærer våpen i form av kniver og lignende. Når det gjelder forebygging av terror synes hun heller ikke bevæpningen er riktig vei å gå.

Martinsen.AMERIKATILSTANDER: Ann Kristin Martinsen vil ikke ha amerikanske våpenlover i Norge. Foto: Therese BergersenOgså Ann Kristin Martinsen håper vi kan unngå amerikanske våpenlover i Norge. Martinsen mener det er et posotivt tiltak at politiet har våpen lettere tilgjengelig enn før, men mener ikke de burde ha våpen på seg hele tiden.

– Man blir jo litt redd for amerikanske tilstander, sier hun.

 

 

 

Emilie Haugen sier hun ikke føler seg tryggere med bevæpnet politi, men understreker at hun synes det er et vanskelig tema. Hun mener derimot det er et riktig valg med tanke på terrorfaren.

Haugen.STYRKER POLITIET: Emilie Haugen mener bevæpning av politiet er riktig når det gjelder terrorfaren. Foto: Therese Bergersen– Det er jo viktig at politiet er tilgjengelige og klare med en gang dersom det skulle oppstå terror, så da mener jeg det er riktig, forklarer hun.

 

 

 

 

USA: flere dør av skudd enn terror

Statistikker i USA har den siste tiden avslørt oppsiktsvekkende tall om antall drept av terror og antall drept av skytevåpen. Hittil er det registrert ni dødsfall som resultat av terror i USA. Tallet på antall drepte som resultat av skytevåpen er til sammenlikning 11 500. Det opplyser Nettavisen som støtter seg på statistikker fra Statista. Sistnevnte viser også at antall drepte av terror i USA etter 9/11 aldri har oversteget 75, mens det i gjennomsnitt dør 10 000 årlig av skytevåpen.

Skulle være midlertidig

Justisdepartementet innførte 25. november 2014 en prøveperiode med bevæpnet politi. Tiltaket skulle sikre politiet mot terror, og hadde opprinnelig en varighet på fire uker. I ettertid har imidlertid tiltaket blitt utsatt av Justisdepartementet opptil flere ganger, nå til 15. oktober 2015. Tirsdag 6. oktober opplyste komitéleder for Justiskomiteen, Hadia Tajik, at komiteen har innkalt justisminister Anders Anundsentil høring i Stortinget. Dette i sammenheng med de 20 registrerte vådeskuddene som hittil er registrert i Norge i år. I 2014 var antall vådeskudd ni.

 

Les også:

Bevæpningsutviklingen

Erik Nadheim: bevæpning forebygger ikke kriminalitet

Vil feste kamera på politiuniformen

Emneord: