Stadig flere islendinger kommer til Norge

Sju år etter finanskrisa er tilstrømminga av islendinger fortsatt høy. Norge er det landet i Norden med flest islendinger, etter sagaøya selv.
Tirsdag, 27 oktober, 2015 - 11:07


– Det går skikkelig bra, sier daglig leder ved Tommi’s Burger Joint, Sindri Benediktsson. Etter at de fikk medieomtale i Osloby og Dagens Næringsliv i forrige uke har trykket vært høyt på den nyåpnede burgersjappa i Skippergata.

Selv er Benediktsson bare midlertidig i Oslo, han jobber fast på Tommi’s i Berlin. Han kjenner likevel islendinger som har kommet til Oslo for å jobbe. Knappe tre uker etter åpningen har han merket seg at det kommer veldig mange islendinger innom, både på grunn av “tilboð aldarinnar” (århundrets tilbud, journ. anm.), og for å slå av en prat på islandsk.

Tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at kundemassen til Benediktsson gjenspeiler en tendens i samfunnet generelt. Tall fra de siste årene viser at antallet islendinger i Norge stadig øker, og at islendinger som innvandrere faktisk utgjør en større gruppe enn blant annet irakere og indere.

– Alle tror at det er veldig bra å komme til Norge, det er så mye penger og så bra lønn. Nå har det kanskje endra seg litt i det siste, lønna er ikke lenger like god i forhold til hva den er på Island, sier Benediktsson.

Flest islendinger i Norge

Tilstrømminga av islendinger var aller størst i de første årene etter finanskrisa i 2008. Fra 347 tilflyttere i i 2008, var det i årene 2009-2011 over 1500 islendinger som bosatte seg i Norge hvert år. Selv om tallet har sunket noe, er det fortsatt flere hundre som kommer hvert år.

Norge utmerker seg som det landet i Norden hvor det bor flest islendinger, etter sagaøya selv. Totalt bor det 9218 islendinger i Norge pr. januar 2015, mot drøye halvparten i Sverige og bare 830 i Danmark.

Konsekvensene etter finanskrisa

Mange islendinger søkte seg til fastlandet etter bankkrisa som ødela den islandske økonomien i 2008. VG skrev blant annet om Áslaug som tok med seg familien og flyttet til Fredrikstad. Bankmogulenes investeringer gjorde at tusenvis av islendinger satt igjen med enorme lån og ingen mulighet til å betale ned på disse.

Sju år etter krisa, er det fortsatt mange islendinger som strever med økonomien. I et forsøk på å holde økonomien stabil har bankene innført såkalte inflasjonsjusterte lån, som betyr at størrelsen på lån bestemmes av hvor sterk den islandske krona er. Mange søker allikevel lykken utenlands.

Søker seg til fastlandet

Fríða Einarsdóttir jobber også på Tommi’s, men kom hovedsakelig til Norge fordi datteren hennes flyttet hit noen år tidligere. Hun legger likevel ikke skjul på at økonomi påvirket valget hennes:

–Selvfølgelig påvirket lønna avgjørelsen min. Kanskje været også, smiler Einarsdóttir, og forteller at det snødde i Reykjavík i går. 
 

Emneord: