Tusenvis av nye organdonorer

Lørdag var den nasjonale organdonasjonsdagen. Siden da har over 3000 lastet ned det elektroniske organdonorkortet. Det er hundre ganger mer enn vanlig.
Tirsdag, 27 oktober, 2015 - 12:26


Kampanjen “Si det til dine nærmeste” av Stiftelsen Organdonasjon startet på lørdag på organdonasjonsdagen. Kampanjen har generert mye trafikk til nettstedet organdonasjon.no, som flere ganger siden lørdag har kræsjet på grunn av stor pågang.

Enormt engasjement på Facebook

Facebooksiden Organdonasjon har siden lørdag fått 4000 nye følgere. Vanligvis øker siden med 30-40 følgere hver dag. Som en del av kampanjen opprettet Stiftelsen Organdonasjon et arrangement som oppfordret alle til å fortelle til sine pårørende at de vil være organdonorer. Eventet het “Sidet-dagen” og hadde 42.000 deltagere.

Frivillige jobbet landet over

Over 400 frivillige jobbet landet over på lørdag for å spre budskapet “Si det til dine nærmeste”. De delte ut 100.000 donorkort til folk på gata og på kjøpesentre i hele Norge. Dette er tiende året på rad at frivillige jobber for Stiftelsen Organdonasjon for å informere om hvor kjapt og enkelt det er å bli organdonor. Aldri før har kampanjen fått så mye oppmerksomhet.

Veldig fornøyd

Aleksander Sekowski jobber som digitalredaktør hos Stiftelsen Organdonasjon. Han er veldig fornøyd med resultatet av årets kampanje, og kan fortelle at de siste dagene har vært veldig hektiske.

- Vi har jobbet veldig målrettet med hva vi vil få ut av denne kampanjen. Vi har jobbet på flere plattformer for å nå flest mulig. De frivillige har gjort en fantastisk jobb med å møte folket der de er. I tillegg har vi jobbet mye med sosiale medier, og Facebook har vært den viktigste og største kanalen for å nå ut folk, sier Sekowski.

Selv om den nasjonale donasjonsdagen er over fortsetter kampanjen videre for å få enda flere til å bli organdonorer.

- Vi har blant annet en serie med tre mennesker som har fått livet i gave gjennom organtransplantasjon. Serien heter “Skulle vært død”, og vi har begynt å lekke noen teasere fra den nå.

Fortsatt mange i transplantasjonskø

Selv om antallet organdonorer stiger, øker også køen for å få organtransplantasjon. Sekowski forteller at årsaken til økningen er todelt.

- Antall mennesker som rammes av livsstilsykdommer øker stadig. I tillegg får man en stadig større utstrekning i pasientgrupper fordi transplantasjon tilbys i flere tilfeller nå enn før. Derfor er det viktig at alle som er positive til organtransplantasjon sier dette til sine pårørende.

Få informerer sine nærmeste

I en spørreundersøkelse av Stiftelsen Organdonasjon kommer det frem at langt flere kvinner enn menn har gjort seg opp en mening om de vil være organdonorer eller ikke. Likevel er det alt for få av begge kjønn som tar samtalen med sine nærmeste. Bare 37 prosent av de som er positive til organdonasjon har sagt ifra til sine pårørende. Sekowski mener de kan få igang samtalen med det elektroniske donorkortet.

- Appen fungerer slik at du skriver inn navnet på to pårørende. Da blir det automatisk sendt en melding til disse som sier at du er organdonor. Slik bidrar appen til å starte denne viktige samtalen.

Emneord: