Mobbing og grove trusler i ny app

Anonym nettmobbing er lettere enn noen gang med den nye appen Jodel. I enkelte miljøer foregår alvorlig hetsing via appen.
Onsdag, 18 november, 2015 - 13:41


Et sosialt medium som har bidratt til å gi mange nettroll mulighet til å mobbe, er appen Jodel.

Jodel er en plattform hvor man legger ut innlegg anonymt. Du kan kun se innleggene til andre brukere i 10 kilometers omkrets rundt deg. Dette er altså en app hvor samtalene foregår i nærmiljøet, noe som har ført til grov mobbing og hetsing i enkelte områder.

Appen har også blitt brukt til å sende grove trusler. Onsdag morgen ble en skole i Tønsberg stengt etter trussel mot skolen, melder Vestfold politidistrikt på Twitter. Trusselen ble fremsatt på Jodel, skriver NRK. Senere onsdag formiddag informerte også Posgrunn videregående skole om at skolen stenges etter å ha mottatt en trussel på Jodel, skriver de på sine nettsider.

– Så grovt at jeg ble kvalm

En som har vært vitne til appens mulige konsekvenser, er Ingvild Margarete Haukelidsæter (19) fra Drammen. Hun skrev nylig et innlegg i Drammens Tidende, hvor hun tar et oppgjør med Jodel og mobbingen som foregår der.

Tar et oppgjør med Jodel og nettmobbingIngvild Haugelidsæter er sjokkert over innhold hun har sett på Jodel. Foto: Rikke M. Etholm-IdsøeHaukelidsæter opplevde at en person som var veldig nær henne, ble mobbet på Jodel.

– Jeg konfronterte henne med det, og jeg har aldri sett henne så lei seg og nedbrutt. Jeg følte meg helt hjelpeløs fordi jeg ikke kunne finne de som skrev slikt om henne, og som hang henne ut såpass grovt som de gjorde, forteller hun til Journalen.

19-åringen har selv en brukerkonto på appen, og forteller at hun ikke har opplevd uthenging i Oslo, hvor hun studerer, i samme grad som på hjemstedet. 

– Da appen kom til der jeg bor, ble den brukt som en mobbearena. Folk skrev om bestemte personer og brukte både fornavn og etternavn. Det var ikke noe gøy å bruke Jodel hjemme i Drammen. Jeg åpnet den kun da jeg var i Oslo.

Appen fungerer som en gapestokk. En del av innleggene handler om sex, og henger ut navngitte enkeltpersoner med grove detaljer.

– Mye av det som ble skrevet var så grovt at jeg ble kvalm. Jeg hadde aldri trodd at noen som helst kunne funnet på å skrive slikt om andre. Enten du er anonym eller ikke, forteller studenten.

Nettmobbing skjer ikke kun på arenaer som Jodel. Også før denne appen kom, har det vært flere plattformer som unge har benyttet, hvor blant annet anonym hetsing har foregått.

– Da jeg gikk på videregående var det en nettside som het Ask. Jeg ble selv hengt ut og mobbet på denne nettsiden, og vet ganske godt hva nettmobbing går ut på og hvor mye det faktisk påvirker og skader en person, innrømmer Haukelidsæter.

Spennende å mobbe

Ekspert på barn og unge i sosiale medierElisabeth Staksrud ved UiO. Foto: Annica ThomssonElisabeth Staksrud ved Institutt for Medier og Kommunikasjon ved Universitetet i Oslo har forsket på barn og unges mediebruk, og forklarer hvorfor noen personer kan tillate seg å hetse andre grovt på sosiale medier.

– Det vi ser er at det er en del psykiske variabler forbundet med mobbing, og én av tingene er sensasjonssøking. Mobberne har ofte en personlighet som er sensasjonssøkende, forklarer Staksrud til Journalen.

Muligheten til å få gjøre noe som er forbudt og spennende, trigger mobberne. Staksrud forklarer også at samtidig som at anonymiteten gjør det enklere for mobberen å hetse, gjør den samme anonymiteten mobbingen enda vanskeligere for offeret.

– Ofte er effekten størst på offeret når mobberen er anonym. Det skaper et ekstra lag av usikkerhet når det er vanskelig å vite hvem du kan stole på, og forholde deg til, forteller forskeren.

– Noe av det verste man kan bli utsatt for

Tall fra Medietilsynet om digital mobbing fra 2014, viser at 13 prosent av barn mellom 9-16 år har opplevd å bli mobbet på nett.

Staksrud poengterer at mobbing på nettet kan være svært belastende, og at det er et alvorlig tema.

– Når vi har målt i forhold til skade, så er nettmobbing noe av det verste man kan bli utsatt for, og det kan føre til langvarig skade, forklarer Staksrud.

Rådgiver for barn og unge i medier Kjellaug Tonheim Tønnesen jobber i Barnevakten, en organisasjon som gir råd om barn og medier. Foto: Barnevakten.no (brukt med tilatelse)Kjellaug Tonheim Tønnesen, rådgiver i organisasjonen Barnevakten, forteller at de ser en del nettmobbing i sitt arbeid, og at det ikke nødvendigvis er så mye som skal til for at barn og unge tar omtalene hardt til seg.

– Ja, vi ser en del av det. Det er ikke alltid så veldig grovt, men det kan oppleves vanskelig nok for barn, skriver Tønnesen i en epost til Journalen.

Tønnesen forteller at forskning viser at de som blir mobbet digitalt, ofte også blir mobbet ansikt til ansikt.

Foreldrene må inn på banen

Både Haukelidsæter, Staksrud og Tønnesen er enige om at foreldre spiller en viktig rolle i å bidra til å motkjempe nettmobbing.

– På bakgrunn av at det er så mange vitner til digital mobbing, så bør foreldre snakke sammen og gjøre avtale med hverandre om å si ifra, selv om ens eget barn ikke skulle være innblandet, skriver Tønnesen.

Journalen har forsøkt å komme i kontakt med Jodel, men har ikke lyktes. Jodel la imidlertidig ut et innlegg på appen i etterkant av terrortruslene onsdag formiddag, hvor de slår ned på truslene. I innlegget skriver de som følger:

«Dere er anonyme imot andre brukere, men ikke om dere poster ulovlige trusler. Vi på Jodel tar dette på alvor og samarbeider derfor med det norske politiet. Personlige krenkelser og mobbing er heller ikke tillatt på Jodel. Alle andre fantastiske Jodlere, fortsett deres gode jodling, der er dere som gjør Jodel til hva det er».


Beskjed fra JodelFoto: Skjermdump fra Jodel

Emneord: