Privathusholdninger kaster mest

Undersøkelser viser at du og jeg er verstingene på kasting av mat i Norge.
Tirsdag, 26 januar, 2016 - 15:03


De nyeste tallene fra Østfoldforskning, som overvåker matkastingen i Norge, viser at private hjem kaster mye mer mat enn både matprodusenter og butikker. I en artikkel publisert på forskning.no, kommer det frem at du og jeg kaster hele 231 000 tonn mat.

Hos butikkene og produsentene er tallene henholdsvis 68 000 og 60 000 tonn. Østfoldforskning rapporterer at store deler av matkastingen, både hos forhandlere og forbrukere, skyldes utgått dato.

Ikke nødvendigvis vår skyld

– Selv om mesteparten av matkastingen foregår i private hjem, er det ikke nødvendigvis alltid forbrukerens skyld, mener Håkon Lindahl fra Framtiden I Våre Hender.

Han mener upraktiske forpakningsstørrelser på matvarer kan være en del av problemet, men påpeker samtidig at det er mye vi som forbrukere kan gjøre for å redusere matsvinnet.

– Det viktigste vi kan gjøre er nok å planlegge innkjøpene våre ordentlig. Brød er en matvare vi kaster veldig mye av, så å fryse ned brødet slik at det ikke blir dårlig kan være en god måte å redusere matkasting på, sier Lindahl.

Flere av Framtiden I Våre Henders “matvettregler” finner du her.

Jobber for å redusere svinn

Rapporten forteller at mange butikker nå setter i gang tiltak for å kaste mindre mat. Flere store matkjeder setter nå ned prisen på varer som snart går ut på dato.

– Butikkene kan godt markedsføre de nedsatte dato-varene sine bedre. Vi heier også på dem som jobber for å få solgt “ukonvensjonelle” produkter, slik som Snål Frukt og Grønt-kampanjen hos Bunnpris, sier Håkon Lindahl.

Østfoldforskning har også undersøkt datomerkinger i hele Norden, og konkluderer med at Norge er best i klassen på å merke maten med riktig holdbarhet. Dette fører til at mange matvarer selges helt til de faktisk er i ferd med å bli dårlige. Forskerne understreker her forskjellen på “best før” og “siste forbruksdag”. Hvis maten din er merket med “best før”, er det antakeligvis trygt å spise den også noen dager etter.

Se resten av intervjuet med Framtiden I Våre Hender her.

Emneord: