Den internasjonale transsynlighetsdagen 31.mars

I år kan det bli ekstra mye å feire.
Onsdag, 30 mars, 2016 - 12:16


Torsdag 31.mars var den internasjonale transsynlighetsdagen, hvor vi synliggjør og feirer transpersoner og setter fokus på viktige saker og søkelys på strukturer som motarbeider transpersoner på verdensbasis.

Selvvalgt juridisk kjønn

I år er det ekstra grunn til å feire i Norge. Det har kommet et nytt lovforslag som vil gjøre det mulig å endre sitt juridiske kjønn, noe som vil gjøre hverdagen lettere for de som er født i feil kropp. Forslaget om selvvalgt juridisk kjønn ble lagt frem av Helseminister Bent Høye og overrakt til John Jeanette Solstad, som lenge har frontet denne kampanjen for Amnesty.

Dagens opprinnelse

Dagen har vært markert siden 2009, på oppfordring av transaktivist Rachel Crandall. Crandall hadde bemerket seg at det var få dager med mål om å synliggjøre og feire transpersoner i LHBT-befolkningen, for utenom transminnedagen som markerer minne til de transpersonene som har vært offer for hat-kriminalitet. Crandall ønsket en dag for å feire de transpersonene som fremdeles var i live i transsamfunnet, og rette oppmerksomheten mot den diskrimineringen transpersonene møter. Dagen har siden vært med på å synliggjøre en større del av LHBT-befolkningen.

 

Utslipp fra fly

 

 

 

 

 

 

 

- Med transperson menes en person med kjønnsidentitet(er) eller kjønnsuttrykk som bryter med det samfunnet forventer av dem på grunnlag av hvilket kjønn de fikk tildelt ved fødselen.

- Noen transpersoner er kvinner eller menn, andre er verken menn eller kvinner, og noen kategoriserer ikke sin egen kjønnsidentitet.

- Transperson er et samlenavn som også inkluderer transvestitter.

- Trans handler om kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk, ikke om seksualitet. Transpersoner kan være skeive, lesbiske, hetero-, bi- eller homofile.

- Noen transpersoner har medisinsk behov for å modifisere kroppen sin slik at de føler den stemmer med deres identitet.

(Kilde: LLH)

Emneord: