– Streik vil få store konsekvenser

Det sier administrerende direktør i Celsa Steel Services. Borteboertillegg og lønnsøkning er hovedtemaene i forhandlingene om streiken.
Mandag, 4 april, 2016 - 10:42


Gnistene fra sveisingen spruter, maskinene lager et øredøvende bråk. Uten hørselsvern hadde det pepet i ørene i flere dager etterpå. Arbeiderne på Celsa Steel Services jobber som om ingenting uvanlig skjer og smiler mens de gjør sin del på samlebåndet i fabrikken på Storo. Oppover i systemet sitter imidlertid ledere for industri-Norge i viktige møter.

Sosial dumping og pensjon

Stein Lier Hansen, leder for Norsk Industri, har siden tirsdag sittet i forhandlinger med Fellesforbundet og riksmekleren om pensjon og sosial dumping for industriarbeidere i Norge. Riksmekleren mener forhandlingene går fint fremover. Forhandlingsleder Kjell Morten Aune har derimot en annen oppfatning.

– Partene står langt fra hverandre og vi sitter i forhandlinger med en motpart som nå kan fremprovosere en streik, forteller Aune til Aftenposten.

Fellesforbundet med Jørn Eggum i ledelsen vil gi utenlandske arbeidere som jobber i industrinæringen samme vilkår som de norske, spesielt når det kommer til borteboertillegg. Eggum kjemper også for en lønnsøkning. Norsk Industri vil derimot halvere borteboertillegget og ha null økning i lønn.

For drøye to uker siden ble det sagt ifølge VGs kilder at det ikke så ut som det blir noen streik i år, men slik det ser ut nå er saken en annen.

Konsekvensene kan bli store

Et av firmaene som blir påvirket av den eventuelle streiken er armeringsjernsgiganten Celsa, som leverer armeringsjern til små og store bedrifter.

ArmeringsjernDet endelige produktet lastes på trailereSkiftlederArbeiderne som kan bli rammet av streikenSveiser armeringsjernSveiser jernvaierneJernvaier på rulleJernvaieren blir preget så den får riller

 

–  Konsekvensene av en streik vil være altomgjørende, sier administrerende direktør i Celsa, Espen Marthinsen.

– Det vil få konsekvenser for alle leveranser, legger han til.

Celsa får råvarene sine levert med båt fra sitt eget jernverk i Mo i Rana. Rullene med jernvaier kommer glatte fra jernverket, men på bildet over er vaieren preget med riller på fabrikken på Storo.

Med musikk på ørene heiser arbeiderne rullene opp med de store kranene som henger fra taket, og plasserer dem rundt på samlebåndet i det store fabrikklokalet.

Kundene til Celsa er de som vil kjenne konsekvensene av streiken mest.

– Det kan bli fatalt for kundene våre, forteller Marthinsen.

Kommunikasjonssjef for Veidekke ASA, Helge Dieset, forteller at Celsa er en av flere bedrifter de får sitt armeringsjern fra.

– Konsekvensene av en mulig streik er det umulig å si noe om, så det vil vi ikke spekulere i, sier Dieset.

FabrikkarbeiderFabrikkarbeider– En viss bekymring

Ved en eventuell streik faller ansvaret arbeidsgiver har om å betale lønn bort. Som oftest vil en fagorganisasjon betale streikebidrag for å dekke økonomiske tap.

– Våre ansatte får ikke lønn hos oss under streiken, men blir kompensert gjennom fagorganisasjonen, sier Jolita Dubauskaite, Human Resources-sjef i Celsa Steel Services.

– Det er likevel en viss bekymring blant de ansatte, legger hun til.

Alle de syv anleggene vil bli påvirket av streiken forteller Marthinsen.

– Alle tilknyttede vil bli tatt ut i streik, og det er snakk om totalt 110 mann hos oss, sier han.

Emneord: