Forkjølelse kan være pollenallergi

Thekla Toft (22) er en av mange tusen som er rammet.
Tirsdag, 19 april, 2016 - 14:52


Pollensesongen har allerede startet i Sør -og Midt-Norge. Omtrent 1 million nordmenn har varierende grad av pollenallergi ifølge Astma- og Allergiforbundet. Pollen kan gjøre enkelte trøtte, ukonsentrerte og gi hodepine i tillegg til mange andre forkjølelseslignende symptomer. Det kommer av at immunforsvaret jobber på høygir når vi hele tiden utsettes for noe vi ikke tåler.

Thekla Toft fra Oslo er en av de som rammes hardtest. Allerede nå i april opplever hun at nesa er tett. Toft har brukt allergimedisiner siden hun var 6 år, i tillegg bruker hun lokalbehandling for øyne og nese, men det hjelper ikke så mye ifølge henne.

– Jeg begynner å kjenner det mest i mai, så har jeg det skikkelig ille på sommeren, da føler jeg meg konstant tett i nesen og bihulene. Det gjør at man får mye vondt i hodet. I tillegg renner det mye fra både øyne og nese, sier Thekla Toft.

Selv om hun går på medisiner, har hun fortsatt mye symptomer. Siden hun er så sterkt plaget har hun begynt med allergivaksine.

Like symptomer

Symptomene er veldig like mellom forkjølelse og allergi. Linn Kristin Isaksen er farmasøyt og er opptatt av riktig rådgivning for å sikre at folk får korrekt behandling.

–Forkjølelse er jo ofte et virus, mens pollenallergi er kroppen som overreagerer på allergener som oftest er ufarlig. Forkjølelse vil gå over av seg selv når man gir det litt tid, mens pollenallergi vil skape mer plager når sommeren tiltar, sier Isaksen.

Hun forteller at forkjølelse som varer lenge også kan skyldes at man er blitt smittet på nytt igjen av et annet virus.

– Ofte så tror folk at forkjølelsen har vart flere uker, men så er det egentlig nye virus som man er blitt smitta av. Man kan jo forsøke å ta det med ro og sove, hvis forkjølelsen ikke går over, kan man oppsøke lege for å ta en allergitest, sier Isaksen.

Forskjellen mellom forkjølelse og allergi er at du ofte har tykkere snørr når du er forkjøla. Det er heller ikke vanlig at det klør i øynene og nesa under forkjølelse. Hvis du derimot har en forkjølelse som ikke forsvinner etter et par uker, kan det være lurt å ta en allergitest, ifølge allergiguiden.

Når man har pollenallergi kan det også være lurt å skylle nesa og øynene med saltvann, da skyller man bort pollenstøvet, råder Isaksen.

Ulike alternativer

Noen blir trøtte av allergi, mens andre blir trøtte av selve allergimedisinene. Forskjellige medisiner har ulike virkningstoffer, og det er ikke uvanlig at man må prøve seg fram før man finner den rette allergitabletten. Alternativt kan man benytte øyendråper og nesespray som lokalbehandling.

Ta kontakt med legen din hvis trøttheten ikke blir borte. Det kan bety at allergien din ikke blir korrekt behandlet ifølge Allergiguiden. I enkelte tilfeller av alvorlig allergi kan det nemlig bli aktuelt med allergivaksinering. En slik behandling tar som oftest 3-5 år. Det er viktig å følge med på pollenvarslingen, slik at man kan holde seg inne om det er meldt høy spredning.

–Jeg har prøvd mye forskjellige medisiner, nesespray og øyedråper. Det hjelper ikke meg noe særlig, sier Toft.

Går ut over venner

Thekla Toft holder seg inne om det er meldt høy spredning.

– Det går mest utover venner, sånn som i fjor sommer jobbet jeg hele sommeren inne. Hvis jeg skulle møte venner i parken etter jobb, ble jeg dårlig i flere dager etterpå. Det kan nesten beskrives som en forkjølelse. Venner har heldigvis forståelse for det, sier Toft.

Hun forklarer at hun fikk tilpasset eksamen siste året av videregående. Da fikk hun sitte en time ekstra.

– Da vi hadde eksamen siste året, hadde jeg ganske kraftig allergi. Da leste jeg med en pose med snørrpapir ved siden av, ler Toft.

Hun sier hun er blitt så vant til det, og ikke vet hvordan det er å leve uten pollenallergi.

– Når jeg har vondt i hodet, da er det bare å knaske paracet, sier Toft spøkefult.

6 gode råd for deg med pollenallergi:

  • Vask ansikt og hender når du har vært ute.

  • Ta en dusj før du legger deg, og bytt putetrekk og laken ofte.

  • Rens øyne og nese med saltvann ofte, spesielt etter du har vært ute. Dette fjerner allergener.

  • Bruk pollennett i vinduet, slik at du kan lufte uten at pollen slipper inn.

  • Bruk briller istedenfor kontaktlinser, slik at pollen ikke fester seg i linsen.

  • Følg med på pollenvarslingen, og tilpass aktivitet og medisinering etter det.

Kilder:  Apotek 1, Allergiguiden.

 

Se hva farmasøyt Isaksen sier om pollenallergi og forkjølelse:

 

 

 

Emneord: