– Hotellnæringen er truet

Hotellnæringen har de siste årene fått konkurranse fra tjenesten Airbnb, likevel mener direktør ved Radisson Blu Plaza Hotel i Oslo at applikasjonen ikke er noen som helst konkurrent.
Mandag, 4 april, 2016 - 13:46


Airbnb er et alternativ til ordinær overnatting, hvor man kan leie ut eller bestille overnattinger hos privatpersoner over hele verden. De siste årene er dette noe som har blitt svært populært.

Professor i forretningsutvikling og innovasjon, Benedicte Brøgger er ikke i tvil om at hotell- og drosjenæringen er truet av appene Airbnb og Uber.

– Dette er en ny teknologi som tilbyr en bedre og billigere tjeneste, som vi ikke klarer å levere innenfor den næringen vi har nå, sier professoren.

Les også: Airbnb øker kraftig i Norge

Et alternativ

Høyskolelektor ved Markedshøyskolen, Kristin Undheim skriver i sin kronikk på NRK at ”Trolig har vi bare sett toppen av isfjellet av delingsøkonomien”.

– Det er helt riktig. Dette er starten på den fjerde industrielle revolusjonen, som gir oss tilgang på varer og tjenester på en billigere og bedre måte, forteller Brøgger.

Ifølge SSB har det vært en liten nedgang i hotellnæringen det siste året. Administrerende direktør ved Radisson Blu Plaza Hotel i Oslo, Tarje Hellebust mener likevel at Airbnb ikke har noen som helst påvirkning på omsettingen.

– Vi ser ikke på Airbnb som noen konkurrent, sier direktøren.

Er hotellnæringen truet av Airbnb?

– Overhodet ikke. Airbnb vil aldri kunne erstatte hotellene, det er kun et alternativ, sier Hellebust.

SSBTabellen viser antall overnattinger etter bostedsland, og viser en liten nedgang fra 2015 til 2016.

Bedre og billigere

Selv om det etablerte markedet er truet, mener Brøgger at det likevel er behov for hoteller og drosjer, og at appene ikke vil ta over det etablerte markedet.

– Det handler om å samarbeide side om side. Det åpner seg en ny verden, det kan være truende, men samtidig gir det mange muligheter, sier Brøgger.

Hun forteller at hensikten med disse appene er at det skal bli mulig for folk å bruke private midler de har til overs, og tjene penger på det.

– De fungerer rett og slett. For brukerne er det enkelt å bruke appene, man blir ikke lurt og man får det man trenger, sier professoren.

Les også: Går fra å være taxi-sjåfør til Uber-sjåfør

Fornøyd utleier

En mann som ikke har noe i mot å leie ut et rom eller to til fremmede er Olaf Bordewick (51) fra Oslo.

–Jeg har brukt Airbnb siden 2014 og har veldig positive erfaringer med det. Jeg får gjester fra hele verden, og de behandler alltid leiligheten min bra, sier han.

AirbnbOlaf Bordewick har brukt Airbnb i ett og et halv år. Foto: Pernille Brennemo

Bordewick syns at systemet fungerer godt for både utleier og bruker, noe som fort kan være en utfordring for hotellnæringen.

– Alternativet er mer personlig, unikt og rimelig. Dette er absolutt noe hotellnæringen må tilpasse seg for å kunne konkurrere mot Airbnb, sier Bordewick.

Les også: - Airbnb er i ferd med å bli en viktig konkurrent for hotellbransjen

Emneord: