Norske eldre er minst ensom i Europa

Statistikk som går 70 år tilbake i tid viser at eldre nordmenn ikke er mer ensomme enn før. Men hva tenker de eldre?
Mandag, 18 april, 2016 - 13:07


Det er en myte at ensomheten har økt blant eldre. Det skriver Psykologspesialist Linn- Heidi Lund, ved Haukeland universitetssykehus til til Psykologisk.no.

– At ensomhet er spesielt utbredt blant eldre, er en av mange myter om alderdommens elendighet og forfall. Slike myter har ofte oppstått i en annen tid. De er i stor grad utdaterte og passer ikke med nye generasjoner av eldre, sier Linn-Heidi Lunde.

Men ikke alle er enige i dette. Journalen besøkte Engelsborg eldresenter i Oslo for å snakke med eldre om hva de tenker.

– Vi nordmenn er mye ensomme. Det blir mange lange kvelder på sykehjemmet alene, sier Kirsten Bjerved på 100 år.

Bjerved mistet mannen sin for 20 år siden og barna hennes har flyttet utenlands.

– Alle vennene mine er døde. Jeg er mye ensom. Når jeg legger meg om kvelden tenker jeg ofte at jeg ikke kommer til å våkne opp igjen. Og det gjør meg ingenting, sier 100-åringen.

Det er din egen feil

Åse Wehler sitter ofte ute i sola når det er fint vær. Foto: Julie GrosethEmma Ibenfelt (98) mener ensomhet er selvforskyldt og gir gjerne tips for å få en lykkeligere hverdag.

– Bevare meg vel. Hold deg aktiv og ta vare på deg selv. Og løs kryssord. Vanskelige kryssord, sier hun.

Venninen hennes, Åse Wehler er enig Ibenfelt, men tror likevel mange eldre er ensomme og mye alene.

– Men jeg er ikke ensom. Jeg sitter her og har det godt, sier 91-åringen.

En positiv nyhet

Psykologspesialist Linn- Heidi Lund forteller at flere må forstå at ensomhet er en naturlig følelse som mange kjenner på i løpet av livet. Hun mener også at dette må anses som en positiv nyhet.

– Jeg tror nok dette kan være vanskelig for mange å ta innover seg fordi myten om en ensomhetsepidemi er så sterk. Også politikere og helsemyndigheter bidrar til å forsterke denne myten. Jeg håper likevel at det gradvis blir bedre kjent at ensomhetsepidemien er sterkt overdrevet, og at dagens eldre er friskere og mer fornøyde med livene sine enn noen generasjon før dem, sier psykologen til Psykologisk.no.

Gode venner

Per og Arne sitter ofte sammen i spisesalen på seniorsenteret.Foto: Julie GrosethPer Enger (84) og Arne Peveri (80) har utviklet et nært vennskap på Engelsborg eldresenter og sier menneskelig kontakt er viktig for å ikke føle seg ensom.

– Det er så mange mennesker her, hvorfor skal jeg være ensom? Men det er nok både og, sier Enger.

Arne Peveri tror at alt forkuset på at eldre skal være ensomme, faktisk bidrar til å gjøre dem mer ensomme. Han er halvt italiensk, og mener nordmenn er for dårlig til å ta vare på hverandre.

– I Italia tar vi godt vare på hverandre. Vi er mye sammen. Jeg tror dere nordmenn er mye ensomme. Se på Per for eksempel, ler 80-åringen. 

Emneord: