NRK-streiken kan ramme MGP og Fotball-EM

Fredag ettermiddag brøt lønnsforhandlingene mellom NRKJ og NRK. Dette kan føre til svarte TV-skjermer under MGP og Fotball-EM.
Mandag, 25 april, 2016 - 13:11


– Vi måtte se en vilje hos NRK til å redusere den store forskjellen mellom oss og resten av bransjen. Den viljen fantes ikke, sa forhandlingsleder for NRKs Journalistlag (NRKJ) Richard Aune til Norsk Journalistlag (NJ) på fredag etter lønnsforhandlingene mellom NRKJ og NRK brøt.

Oppgjøret havner dermed hos riksmekleren, og forhandlingne starter tidligst om 2 uker.

Svarte skjermer under MGP?

Da NRK-journalistne gikk ut i streik i 2006 ble det verken TV eller radio og rammet hele nasjonen i to uker. Om det blir ny streik nå, kan det gå ut over Melodi Grand Prix-finalene og Fotball-EM i juni.

- Blir det streik, blir det svarte skjermer og stille i radioen. NRK kan ikke by på radio og tv-sendinger dersom kanalens 1700 journalister går i streik, sier Aune til Dagbladet.

Ønsker lønnsutgjevning

NRKJ sitt siste krav var i følge Medier24 på 13 500 kroner i generelt lønsstillegg og generelt utjvnings tillegg på 1000 kroner. NRK kom med et tilbud på 11 200 kroner.

Illustrasjon fra NJ.noNRKJ tjente 78 prosent av snittlønna til “de elleve store” mediebedriftene NRK-journalistene har sammenlignet seg med.

– Vi tjener omlag 100 000 mindre enn kolleger i blant annet TV2, VG, Aftenposten, Dagbladet og Bergens Tidene. Vi reforhandlet pensjonsordningen i fjor, som NRK sparer mellom 100 og 200 millioner korner på i året. Vi gir, men får lite tilbake sier Aune til Dagbladet.

NRKJ tjente 78 prosent av snittlønna til “de elleve store” mediebedriftene NRK-journalistene har sammenlignet seg med fra 2005 og fram til i dag (se illustrasjon).

Krever endring i Journalistavtalen

NRKJ sine ønsker om en ekstra fri dag, likestilling rundt arbeid på sosiale medier med annet arbeid og alle forslag til endringer i Journalistavtalen ble avvist av NRK.

– Det er urimelig at vi ikke har like mye fritid om våre kolleger ellers i medie-Norge sier NRKJ til nj.no

Aune forteller at lønnsforskjellene er der hovedfokuset ligger.

– Det er lønnsforskjeller i NRK som er både uforståelige og utisiktede og som skapr mye uro i redaksjonene og mellom redaksjonene, sier han til nj.no.

 

Emneord: