Slik får du oversikt over e-stoffene

Det kan virke vanskelig å skaffe seg oversikt over hva som finnes i maten du spiser, men det er ikke umulig.
Tirsdag, 19 april, 2016 - 12:50


Handleturen kan for mange virke vanskelig. Man på påse at man får i seg nok vitaminer og mineraler, passe seg for kalorier og prosessert kjøtt - og prøve å ha oversikt over e-stoffene.

Etter en kjapp tur i butikken fikk journalisten selv også et inntrykk av alle “E-ene” som finnes der ute. Syltetøy, sauser, brus og godteri inneholder alle e-stoffer, og listen fortsetter. Også i de økologiske varene finnes de.

Ikke så mystisk

E-stoffene, eller tilsetningsstoffer som det egentlig heter, finnes i nesten all maten vi spiser. På Mattilsynets side Matportalen kan man lese at et produkt som har e-numre inneholder tilsetningsstoffer som er lovlige å bruke i Norge.

Videre står det at alle tilsetningstoffene er vurdert ut fra at bruken ikke skal gi helserisiko, skjule dårlige kvaliteter eller villede forbrukeren.

Stoffene kan bedra

Selv om tilsetningsstoffene er lovlige i Norge, er det fremdeles verdt å merke seg at det kan skjule seg uante ingredienser bak betegnelsene. For personer som holder seg unna animalske ingredienser er det lurt å sjekke hva som gjemmer seg bak den lille “E-en.”

E120 er et av disse. Stoffet går under navn som Cochineal, Carminic acid eller Carmines Natural Red 4 og er et fargestoff som går igjen i en del matvarer, deriblant godteri. Fargestoffet som gir den flotte rødfargen kommer fra skjoldlus, en type plantelus. Selv om dette stoffet er lovlig i Norge, er det blitt påstått at E120 har ført til sterke allergiske reaksjoner.

Hvordan få kontroll på tilsetningsstoffene

Det å skulle ha kontroll på hva alle de forskjellige stoffene faktisk er kan skape hodebry for de fleste, da det finnes rundt 1500 av dem. Heldigvis finnes det råd også for dem som ikke klarer å memorere alle numrene. Mattilsynet har på sine sider en oversikt over alle tilsetningstoffene som er lovlige i Norge. Også Konsumentföreningen Stockhom har laget en app, “Tillsatsappen”, der man kan søke opp e-nummere på mobil eller PC. Appen forteller deg deretter om stoffet kommer fra dyr og om det kan finnes helserisikoer ved bruk av stoffet.

Emneord: