Unge betaler prisen for boligmangelen

Terskelen for å komme seg inn på markedet blir høyere. Stadig flere unge kan se langt etter sin første bolig.
Onsdag, 20 april, 2016 - 11:42


Boligprisene bare fortsetter å øke, og flere og flere har vanskeligheter med å få kjøpt bolig. Problemet er størst i Oslo.

– I Oslo bygges 3000 boliger i året, mens behovet er 6000, sa administrerende direktør Per Jæger fra Boligprodusentenes forening til Dagens Næringsliv på mandag.

Unge mest utsatt

Det er unge som sliter aller mest i markedet, særlig i Oslo hvor etterspørselen er så høy mens tilbudet er lavt. Unge med bakgrunn fra lave klasser sliter mest.

– Inngangsbilletten til boligmarkedet er per nå veldig høy. Det gjør det vanskelig for unge førstegangskjøpere, som må ta på seg høye gjeldskrav, sier forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea til Journalen.

På spørsmål om hva ungdommer må gjøre for å klare å skrape sammen nok til å komme seg inn på markedet, blir Reitan usikker.

– Det er et kjedelig svar, men det viktigste er å spare. Man må begynne å forberede seg tidlig, og hvis det er mulig, søke hjelp hos foreldrene. Dette er selvfølgelig med på å skape et klasseskille, siden ikke alle foreldre har råd til å bidra. Da kan løsningen for eksempel være å kjøpe sammen med andre, foreslår Reitan.

Kan gå begge veier

Utviklingen i boligprisene framover er flertydig.

– Det er vanskelig å spå. Det virker som det vil ingen ende ta for utviklinga som vi har hatt de siste årene. Men den er ikke bærekraftig på sikt. Arbeidsledigheten som begynte i oljefylkene på Vestlandet vil spre seg til resten av landet, og vi må forvente at boligprisene flater ut, og kanskje til og med faller, mener Reitan.

Men boligprisene i hovedstaden har allerede nådd et nivå hvor Osloboere med helt vanlige jobber ikke får kjøpt seg boliger, selv de billigste. Osloby spurte politikerne tidligere denne uka om hvilke løsninger politikerne hadde på boligmangelen. Da svarte byutviklingsbyråd Hanna E. Marcussen (MDG) at et boligvekstutvalg var etablert, hvor utbyggere og kommunen sammen skal jobbe for en løsning slik at Oslo får den boligutbyggingen som byen sårt trenger.

Emneord: