Usunn livsstil dreper flest nordmenn

Mange har diabetes type 2 uten å vite det, fordi symptomene kan være vanskelig å tolke.
Tirsdag, 5 april, 2016 - 08:36


Folkehelseinstituttet antydet i en rapport før påske at usunn livsstil er årsaken til flest dødsfall i Norge. Torsdag 7. april er verdens helsedag, og Verdens helseorganisasjon har dedikert dagen til kampen mot diabetes.

Aftenposten skriver at over halvparten av dem som legges inn på norske sykehus med akutt hjerteinfarkt har diabetes type 2.

– Vi har lang vei å gå før vi er et foregangsland for forebygging og tidlig oppdagelse av diabetes type 2. De som er i risikosonen har for dårlig tilbud i kommunene, og folk går i årevis med en uoppdaget, alvorlig sykdom. Når diabetesen oppdages, har mange allerede fått alvorlige komplikasjoner, sier Bjørnar Allgot, generalsekretær i Diabetesforbundet til NTB.

Omtrent halvparten av amputasjonene i Norge er gunnet diabetes. Hjerneslag, blindhet og nyreskader er også problemer som kan komme av diabetes type 2.

Høye tall

200 000 nordmenn har fått diagnosen for sykdommen, men rundt 350 000 nordmenn har diabetes types 2. Tall fra Helsedirektoratet og HUNT-undersøkelsen konkluderer at 700 000 risikerer å utvikle sykdommen.

Diabetesforbundet skal markere dagen i sosiale medier og ønsker at politikerene kommer med forslag til hva som er det viktigste å gjøre i kampen mot diabetes.

 

 

Emneord: