Vil sette asylsøkere i fengsel

90 asylsøkere forsvant i 2015. Sylvi Listhaug mener løsningen er å fengsle dem.
Tirsdag, 5 april, 2016 - 11:49


Åpenbart grunnløse asylsøkere er de som står i fare for å havne i norske fengsler om Sylvi Listhaug får det som hun vil. Det vil si mennesker som blir vurdert til ikke å ha krav på å søke asyl. Disse asylsøkerne faller under 48-timersprosedyren som betyr at de skal få søknaden sin hurtigbehandlet i løpet av 48 timer før de sendes ut.  Justisdepartementet legger i dag frem et lovforslag som skal fremme at asylsøkere som regnes som grunnløse havner i fengsel.

– Vi ser at grunnløse asylsøkere forsvinner mens politiet behandler søknadene. Dette forslaget hindrer at de stikker av og eventuelt kommer inn i et kriminelt miljø. Nå vet vi hvor vi har dem, får behandlet søknaden, og så returnert dem, sier Listhaug til NRK.

Justisdepartementet opplyser at 537 asylsøkere fikk sin søknad behandlet i 2015 etter 48-timersprosedyren. Av disse forsvant hele 90 personer sporløst.

Unødvendig

Marek Linha har mastergrad i folkerett og i teori og praksis av menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo. Han jobber for norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) og mener lovforslaget er unødvendig.

– Vi ser at mange personer som faller innenfor 48-timersprosedyren har visumfrihet, og kan dermed uansett komme til Norge.

Han er negativ til lovforslaget.

— Hele lovforslaget bør forkastes. I mange tilfeller er det nok å forklare personene at de ikke har rett til asyl, og så reiser de hjem. Det er nok med veiledning.

Hva vil skje med barn som reiser sammen med foreldre som kommer som grunnløse asylsøkere? Vil de også settes i fengsel?

—Det står i lovforslaget at det ikke vil ramme enslige mindreårige, eller familier som kommer med barn. Frihetsberøvelse er et meget inngripende tiltak som politiet etter loven bare har adgang til å bruke i tilfeller hvor alternative tiltak ikke er tilstrekkelige.

Det er ikke forbudt å søke om asyl, vil det ikke da være forbudt å fengsle asylsøkere?

— Dette forslaget er en risiko for brudd på menneskerettighetene. I hvert enkelt tilfelle må det vurderes om det er nødvendig med frihetsberøvelse. Lovforslaget er et alvorlig inngrep i personligfrihet. Men selv om noe er inngripende kan det være i samsvar med menneskerettighetene. Staten har rett til å kontrollere hvem som skal inn og hvem som skal ut. De prøver å balansere retten til å kontrollere grensen og å søke om asyl. Staten kan ikke fengsle noen med mindre det er forholdsmessig.

Han tror flere mennesker kommer til å føle at de har fått krenket sine menneskerettigheter.

Tror du lovforslaget kommer igjennom?

— Jeg håper ikke det. Man trenger den ikke. Man har allerede en mulighet til å fengsle mennesker der det foreligger fare for rømming. Den er helt unødvendig og overfladisk.

Han tror lovforslaget kan være en del av den strammere asylpolitikken der man ønsker å sende signaler om at man er tøff og vise muskler.

Emneord: