Et vanlig syn: Slik er det vanlig å se surfing, men en stor gruppe vil nå surfe i Akerselva. Foto: Unsplash.com

En våt drøm for surfere - midt i Oslo

Terje Skulstad vil bygge en surfebølge i Akerselva i Nydalen, og håper den vil stå klar i 2017.
Onsdag, 19 oktober, 2016 - 14:33

Facebookgruppa “Ja til surfebølge i Akerselva” ble startet i 2013 av Vegard Halvorsen og Terje Skulstad, med en drøm om å bygge en surfebølge midt i Oslo. Ideen ble tatt godt imot av publikum, og gruppa har nå over 3000 medlemmer. Nå må prosjektet prosjekteres, før det kan godkjennes.

Avantor driver med byutvikling og vil støtte byggingen, som etter planen skal skje i Akerselva i Nydalen. Terje Skulstad har tro på at bølgen skal på plass i løpet av 2017, ifølge NRK.

- Vi vil bygge slik at vannet renner nedover elva og treffer en murkant. Når vannet kommer i stor nok fart, vil det bli skutt opp. Da får du en stillestående bølge. Der kan du stå på surfebrettet så lenge det er renner nok vann, sier primus motor for prosjektet, Terje Skulstad.


MAD er arkitektfirmaet som tegner surfebølgen og området rundt. Journalen fikk tilsendt den foreløpige visualiseringen av hvordan det skal se ut. Illustrasjon: MAD Arkitekter

Rekreasjonsområde

- Først tenkte jeg at det kom til å bli lett, men Akerselva er et landemerke. Derfor er det kanskje den dummeste plassen å prøve å få laget en surfebølge. Men det gjør den kanskje også til den viktigste, sier Skulstad.

Ifølge Idéutvalget for Akerselva skal elva utvikles som et alternativt og trygt rekreasjonsområde for byens befolkning. Dette mener Terje Skulstad kan underbygges med byggingen av atteraksjonen.

- Vi har ikke så mange som driver aktivt med surfing i Norge, til tross for veldig mange steder å gjøre det. Derfor hadde det vært veldig kult hvis vi kunne gjort det mer tilgjengelig ved å gi “surfing til folket”!

Lavterskeltilbud

Skulstad mener at de surfemulighetene som ligger næmest Oslo, naturlige elver og bølger ved kysten, har for høy terskel for de fleste. Han mener bølgen i Oslo vil kunne fremstå som et trygt lavterskeltilbud.

- Fysisk aktivitet handler om å mestre, ha det gøy, være ute og bruke naturlige ressurser. Det vil vi gjøre og vise her, sier Terje Skulstad.

Trenger økonomisk støtte

- Prosjektet må prosjekteres og gjøres nesten helt ferdig, før det kan godkjennes, så den byråkratiske kverna går. I tillegg må prosjektet innom mange instanser for å få tillatelse til å bygge. Sånn sett er den store jobben nå, det å bygge blir nesten bare en detalj. Også mangler vi litt penger, forteller Skulstad.

Terje Skulstad forteller at han bare har fått positive tilbakemeldinger på prosjektet, men mangler litt penger. Han mener prosjektet vil møte et bredt publikum og ønsker å slå et slag for uorganisert idrett.

- Nesten alle penger som går til å støtte idrett, få oss i aktivitet og bekjempe overvekt, går til organisert idrett. Men det er jo mange flere som driver med en eller annen form for uorganisert idrett. Ved å legge penger i dette prosjektet, vil vi nå et helt annet publikum, mener Skulstad.

Et felles løft for Nydalen

Arkitektfimaet MAD er i gang med skissene av demninga og bølgen. Avantor, eier av eiendommen og byutvikler, støtter prosjektet økonomisk.

- Avantor kommer til å bidra økonomisk for å få realisert en surfebølge. Vi håper også at initiativtakerne lykkes med å få flere sponsorer slik at prosjektet kan fremstå som et felles løft for å bidra til nye aktiviteter langs Akerselva og i Nydalen. Generelt kan vi også si at vi synes dette er meget positivt. Klarer vi å realisere en surfebølge i Nydalen, vil dette være en stor atteraksjon for hele Oslo, sier prosjektdiretør Terje Løvold i Avantor.

Emneord: