Kontroversiell fellingstillatelse skaper stort engasjement hos dyrevenner i Oslo. Foto: Therese Jægtvik

Stort engasjement mot felling av ulv

Rovviltnemda vedtok i høst en kontroversiell fellingstillatelse av 47 norske ulver. Marianne Mikalsen er en av de som er kritiske til vedtaket, og er pådriver bak "Ulvens dag".
Mandag, 17 oktober, 2016 - 16:06

Marianne Mikalsen er en tredjedel av den lille frivilliggruppa “Ulvens dag”, som har stått bak en rekke arrangement og tiltak for ulvens rettigheter i Norge det siste året. I forrige uke overleverte de 62 200 underskrifter til støtte for ulven til klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H), og på lørdag arrangerte de en demonstrasjon i Oslo mot avgjørelsen om å felle 47 ulver i høst. 

- Et misforstått dyr

Interessen for ulv kom da Mikalsen begynte å gå lengre turer med hundene sine i Østmarka.

- I begynnelsen hadde jeg ikke så mye kunnskap om ulven, og delte bekymringene som mange andre folk har om ulv, forteller hun. 

Hun begynte å lese seg opp om ulv, og sier det er mye misforståelser som gjør at folk er redde for ulven. 

Mikalsen begynte for fullt å engasjere seg da ledertispa i Østmarka ble skutt i fjor, og bestemte seg for at hun måtte gjøre noe for å imøtegå fordommene folk har om ulv.


Marianne Mikalsen er en av de tre som står bak “Ulvens dag”. Foto:Therese Jægtvik

- Vi i “Ulvens dag” er alle glade i å gå tur i Østmarka, så det er vel der interessen for ulv kommer i fra, sier hun.

Det startet med et arrangement ved Mariholtet i Østmarka i februar, hvor de fikk med seg blant annet Siri Martinsen, leder for NOAH dyrs rettigheter, og Anders Lurven fra Bygdefolk for rovdyr. Etter det fulgte et til lignende arrangement i mai, før de innså at de måtte få til noe for å protestere Rovviltnemdas vedtak.

- Vi har fått mye støtte fra ulike organisasjoner og politikere, og det at det var så mange som møtte opp på demonstrasjonen på lørdag er utrolig fint etter vi har lagt så mye arbeid, sier hun.


Sverre Lundemo fra WWF Norge var også med på “Ulvens dag” i Østmarka tidligere i år. Foto:Therese Jægtvik

 

Støtte fra større organisasjoner

- Det er ikke ofte vi ser så stort frivillig engasjement rundt norske rovdyr som det har vært den siste uka, sier Sverre Lundemo fra WWF Norge.

- Vi er veldig glade for å støtte opp under slike frivillige tiltak blant annet med å spre informasjon om både opprop og arrangementer som de lager, sier han.

Nye arrangement på nyåret

“Ulvens dag” har det fortsatt travelt i tiden fremover. De skal blant annet arrangere en ny informasjonskveld om ulven på nyåret. Denne gangen blir det på Skullerudstua.

- Det blir litt enklere for interesserte å komme denne gangen, så vi håper på et enda større oppmøte, sier Marianne Mikalsen.

Emneord: