Tar eggdonasjonskampen i egne hender. Foto: Lars Dønvold Myhre

Uenighet i diskusjonen om eggdonasjon

Eggdonasjon og lengselen etter å få barn er nå satt på politisk agenda etter at et splittet Høyre stemte nei til eggdonasjon på årets landsmøte.
Torsdag, 27 april, 2017 - 13:04

Grunnene til å få barn kan være mange, og for de aller fleste så går det som planlagt. Men for andre blir veien dit vanskelig, følsom og krevende. For Kjersti Ulriksen og ektemannen Viktor tok det flere år med prøverørsbehandlinger og fysisk og psykisk smerte før drømmen om familie kunne bli sann.

– Hele livet er på vent, både økonomisk, sosialt og psykisk. Alt dreier seg om det neste prøverørsforsøket, sier Ulriksen.

Eggdonasjon splitter Høyre

Siden eggdonasjon ble lovlig i Sverige og Danmark har nå diskusjonen tatt seg hele veien til Stortinget. Et delt Høyre stemte nei til eggdonasjon på årets landsmøte.

– All annen assistert befruktning hjelper de naturlige prosessene til at man skal kunne få barn, mens eggdonasjon krysser en grense, sier en kritisk Tone Trøen (H), helsepolitisk talsperson.

Tina Bru (H), leder i Høyres kvinneforum, er positiv til eggdonasjon og mener at det er på høy tid at Norge likestiller eggdonasjon med sæddonasjon.

– Hvis vi hadde regulert eggdonasjon i Norge så hadde det vært bedre av den grunn at mange drar til utlandet, både for kvinnene som ønsker dette og også for barna.

Hever stemmen for de barnløse

Kjersti Ulriksen har valgt å ta debatten for alle de som ikke orker

– Nei, det er ikke en menneskerett å få barn. Men det er det kun ufrivillig barnløse som skjønner vidden av. Det er heller ikke en menneskerett å få overvektkirurgi eller levertransplantasjon når man har drukket alkohol hele livet, men slike ting betales av det norske samfunnet.

 

 

Emneord: 
Tags: