Hyllest til 'Palestinas stemme' åpner Oslo World

Onsdag, 31 oktober, 2018 - 15:25

En ensom mikrofon kledd i røde roser og palestinaskjerf symboliserte tomrommet etter Rim Banna, den palestinske sangeren som i vår måtte gi tapt til en ni år lang kamp mot brystkreft 51 år gammel.

Verdensmusikkfestivalen Oslo World åpnet i går med en hyllest til «frihetssangeren», som hun ble omtalt som av festivalsjef Alexandra Archetti Stølen. Festivalen har eksistert i et kvart århundre, og årets tema er nettopp «frihet».

Gårsdagens konsert ble spilt av den norske pianisten Bugge Wesseltoft og det palestinsk/tunisiske electronica-kollektivet Checkpoint 303.

Begge artistene figurerte på Bannas siste album, som ble produsert av norske Erik Hillestad og utkom en måned etter hennes død. På albumet er Bannas ene stemmebånd ødelagt av kreft.

Oslo World 2018

  • Musikkfestival med fokus på ikke-vestlige artister
  • Feirer i år 25 års jubileum
  • Tidligere kjent under navnet “Verden i Norden”, og var et skandinavisk samarbeidsprosjekt
  • Over 40 konserter holdes i år. Oslo World varer frem til den 4. november.

Den norske forbindelsen

Banna hadde sitt hjem i Nazareth, som i dag er israelsk. Til tross for at hun av israelske myndigheter ble regnet som en «israelsk araber», fastholdt hun sin identitet som palestiner – og hennes musikk hadde et tydelig fokus på Palestinas nasjonale spørsmål.

Hun ble et nasjonalt ikon under den første intifadaen i 1987, og fikk senere utdelt et palestinsk diplomatpass. Det gjorde det mulig for henne å gi konserter over hele Midtøsten, til tross for at ingen arabiske land slipper inn personer med israelsk pass.

Internasjonalt ble hun kjent som «Palestinas stemme», og kom til Norge første gang i 2003. Det var i forbindelse med nevnte Hillestads utgivelse av albumet Lullabies from the Axis of Evil, en protest mot USAs daværende president George W. Bushs omtale av Iran, Nordkorea og Irak som «ondskapens akse».

Banna sang da sammen med Kari Bremnes, som utviklet et nært vennskap. Det var derfor naturlig at Bremnes var blant artistene som ved åpningen av Oslo World sang for å minnes Banna.

Oppkalte datteren etter Banna-sang

Også tidligere Spellemannsprisvinner og X-Factor-finalist Marthe Valle opptrådte på gårsdagens konsert. Hun oppkalte datteren sin Sarah, etter å ha sett Rim Banna fremføre sin sang av samme navn i 2008.

Sarah var en 18 måneder gammel baby, som i 2005 ble skutt og drept av en israelsk skarpskytter nær byen Nablus på Vestbredden.

Valle og Banna har senere også sunget sammen.

Farlige tider

Betydningen av Bannas stemme for Palestinas nasjonale spørsmål kom til uttrykk i 2016, da det ble klart at det ene stemmebåndet var ødelagt. Presidenten for de palestinske selvstyremyndigheter, Mahmoud «Abu Mazen» Abbas, gikk personlig inn for å garantere sangeren best mulig behandling.

Minnekonserten for Banna i Oslo kommer samme uke som Abbas erklærte at Palestina går inn historiens «mest farlig fase».

Det skjer etter at USAs president Donald Trump er forventet snart å fremlegge sin «fredsavtale» mellom Israel og Palestina, kjent som «århundrets avtale», hvor det offisielle Palestina ikke er med som forhandlingspartner.

Ifølge lekkede dokumenter skal avtalen inneholde en slags palestinsk «stat» i Gaza og deler av Vestbredden, mens Israel skal beholde kontrollen over bosettelsene, som er ulovlige i henhold til internasjonal lov.

Israel vil også beholde kontrollen over Jerusalem, som de i sin helhet annekterte i strid med internasjonal lov i 1987. Tidligere i år flyttet USA landets ambassade til Jerusalem, samtidig som Trump erklærte Jerusalem som Israels hovedstad – i strid med gjeldende FN-avtaler.

Trump har i løpet av året trukket tilbake nærmere 2 milliarder kroner i bistand til Palestina.