Det ble en vellykket grønn fredag på Sørenga. Foto: Sara Boquist

Grønn fredag på Sørenga

DNT Ung ga sitt motsvar til Black Friday denne fredagen, med en byttekveld på Friluftshuset.
Tirsdag, 27 november, 2018 - 18:17

Grønn fredag er Turistforeningsens motsvar på handledagen Black Friday. I stedet for å kjøpe på salg, kan alle komme innom på byttemarked. I år hadde de rekord med 20 deltakende byer. Arrangementet har foregått siden 2016, over hele landet.

– Formålet med Grønn Fredag er å oppnå bevissthet på det presset på forbruk og konsum, som finnes i økende grad i friluftsbransjen. Vi ønsker å sette fokus på at man absolutt ikke trenger dyrt, nytt og fresht utsyr for å komme seg ut på tur, sier fagsjef for DNT Ung, Maria Gangås Skaare. 

Lei ting

Norge er det landet det blir solgt mest sportsutstyr per innbygger. I 2015 lå omsetningen i norske sportsbutikker på rundt 14 milliarder kroner. 

–  Alt det materielle skaper ganske mye støy oppi hodet vårt. Målet burde være å få ned produksjonen på varer og heller tenke at vi må ta vare på naturen, sier fagsjef i Barnas Turlag, Hanne Hide. 

På Grønn fredag fikk man mulighet til å bytte, kjøpe eller selge tur-utstyr som ikke lenger brukes. DNT har også bruktstativer rundt om i butikkene sine hvor man kan selge brukt året rundt. 

– Det å kjøpe ting på salg når du uansett skal ha det syntes jeg er kjempe fint. Det er nok mange som får gode kupp på dager som det her, men det gjør også at veldig mange folk kjøper ting som de i utgangspunktet ikke skulle ha, men kjøper det bare fordi det er på salg. Så dette er et veldig godt tiltak, sier Marthe Skare.

Handlepress

Flere på arrangementet ga utrykk for sin frustrasjon angående Black Friday. I fjor brukte nordmenn 3,6 milliarder kroner på fredagen.   

– Jeg boikotta Black Friday, det gidder jeg ikke. Det skaper sykt unødvendig press på at du skal kjøpe ting, og det er ikke nødvendig for meg å kjøpe nytt hele tiden, sier student Ida Thorstad.

DNT ønsket å være en motvekt til Black Friday som nettopp hauser opp til dette kjøpshysteriet og prøve å fortelle folk at plagg og utstyr kan leve et langt liv. Hvis man har noe som ligger et sted så kan det bli til nytte for noen andre, og omvendt at du kan bytte til noe du trenger, forteller Skaare. 

 

 

Emneord: