FRIHET TIL Å LEVE: OD-elever har jobbet inn penger til viktig humanitært arbeid i Palestina noe som har vekket stor oppsikt. FOTO: Zerina Budimovic

Omstridt Operasjon Dagsverk

I går kveld ble Operasjon Dagsverk avsluttet med et fakkeltog. Flere mener at årets innsamlingsaksjon fremmer jødehat og burde ha blitt boikottet.
Fredag, 2 november, 2018 - 13:45

Operasjon Dagsverk er Norges største solidaritetsaksjon som har jobbet i over femti år for at alle ungdom skal ha den samme retten til utdanning. Målet for årets kampanje ,”Frihet til å leve”, er å gi palestinsk ungdom håp. 

– Prosjektet er ikke pro-Isreal eller pro-Palestina, det er pro-menneskerettigheter. Det er det vi stiller oss bak, sier medlem i hovedkomiten, Hannah Mørtl(19). 

Engasjerte ungdom

Pengene innsamlet vil bli brukt til traumebehandling, likestillingsprosjekter og menneskerettighetsopplæring for palestinsk ungdom. 

 – Det blir tatt et forslag fra vår hovedstads bistandsfaglige råd som har masse forskjellige prosjekter. Det velges ut tre prosjekter, de blir stelt på Elevtinget også er det norske elever som velger, forklarer Mørtl.

I år var 440 skoler i Norge påmeldt.


Pro-menneskerettigheter: Hannah Mørt oppfordrer alle til å sette seg inn i årets prosjekt.

Setter en stopper

Andreas Saaghuus(20) i Kfum-Kfum holdt appell før fakler ble delt ut til de oppmøtte. 

- Jarrah, den 15 år gamle gutten som ble arresterte og satt i fengsel i ni måneder fordi han ble anklaget for å kaste stein fikk hjelp. Han fikk traumebehandling, og han fikk yrkesopplæring av YMCA(Young Men’s Christian Association) i Palestina, sa Saaghuus under appellen. 

- På Gaza stripen har nå tusenvis av ungdom en møteplass hvor fred hjelp står sentralt og i fokus. Det betyr ikke at vi ikke støtter andre eller velger side. Det betyr at vi heier på ungdom og menneskerettigheter, avslutter han. 

Ble møtt med motstand

Daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Isreal for fred(MIFF) Conrad Myrland publiserte artikkelen “Ti grunner til at du IKKE bør delta i årets Operasjon Dagsverk”. Det førte til at både redaktører i Norges største aviser og politikere viste sin støtte til ungdommen.

Leder for Operasjon Dagsverk, Frida Jøraholmen Andresen(20), mener det er unødvendig at enkelte har gitt årets prosjekt en politisk agenda for å kunne diskutere hva de selv mener om Isreal-Palestina-konflikten.

– Å kritisere et valg som er gjort av elever i Norge og begrunne det med at man hater jøder fordi man støtter ungdom i Palestina synes jeg er å dra det alt for langt, forteller hun til Journalen.

– Det skaper ekstra sterke følelser når man har måttet jobbe så hardt for å nå gjennom, og for å kunne vise at det her er et bra prosjekt! Årets prosjekt er ikke annerledes eller mer kontroversielt enn noe annet OD-prosjekt, sier hun.