I fire uker har det vært store uroligheter i Chile. Dette har påvirket hverdagen til studenter fra UiO. Foto: Ragnhild Grønntun Nissen.

UiO-studenter i Chile: – Vi har blitt vant til en hverdag med protester

I løpet av fire uker har 22 mennesker mistet livet i voldsomme protester i Chile. Midt oppi dette forsøker studenter fra Universitetet i Oslo å opprettholde en studietilværelse i hovedstaden Santiago.
Torsdag, 21 november, 2019 - 12:04

18. Oktober tok chilenere til gatene for å protestere mot økte billettpriser på T-banen. Etter hvert utviklet protestene seg til å handle om langt mer enn dette, og ble til et krav om mindre økonomisk ulikhet i Chile. Siden da har millioner av mennesker masjert i gatene, noe som har blitt møtt med voldsomme reaksjoner fra både politiet og militæret i landet. UiO-studentene Cecilie Wæringsaasen og Sara Borgerhaven er på utveksling i hovedstaden Santiago. De forteller at de har blitt vant til en hverdag med protester, og restriksjonene som følger med. Wæringsaasen bor i sentrum av byen, og har derfor opplevd protestene på nært hold. 


UiO-student Cecilie Wæringsaasen har observert protestene i Chile på nært hold. – Det har vært en lærerik og interessant opplevelse. Foto: Privat

– De første ukene hørte man konstant skudd, sirener og rop, og så synlige branner i bygninger eller i gatene. Busser med soldater var parkert utenfor inngangen vår, noe som gjorde ganske sterkt inntrykk hver gang man for eksempel skulle på butikken. Med en gang man forlot leiligheten merket man tåregass i lufta, beskriver Wæringsaasen. 

Borgerhaven bor i et roligere nabolag, og forteller at hun har blitt sterkt oppfordret av sin vertsfamilie til å oppholde seg i nærheten når ting har stått på som verst. 

Portforbud skapte begrensninger 

På grunn av de voldsomme demonstrasjonene eklærte regjeringen i Chile unntakstilstand og portforbud i Santiago. Dette er nå opphevet, men Wæringsaasen forteller at når situasjonen var som værst ble studentene hindret i å være ute på ettermiddagen og kvelden. 

– I tillegg stengte alle butikker uten forvarsel noe som gjorde det vanskelig å få tak i ordentlig mat. Denne perioden var det også mye usikkerhet rundt om staten ville stenge av vann/strøm i byen, så da måtte vi fylle på flasker, bøtter og lade opp alt vi hadde. 

Borgerhaven understreker også at det i denne perioden var veldig begrenset hva studentene kunne gjøre, og at de måtte ta visse forhåndsregler for å unngå utrygge situasjoner. 

Tapte timer med undervisning 


Sara Borgerhaven forteller at det har vært spesielt å befinne seg i Santiago når situasjonen har vært så urolig. Her er hun avbildet foran La Moneda, som er sete for den chilenske presidenten. Foto: Privat 

Urolighetene i Santiago førte i en periode til at flere skoler og universiteter stengte. Dette påvirket også de norske jentene, som studerer ved det private universitetet Universidad Andres Bello. Borgerhaven forteller at universitetet måtte stenge under de verste urolighetene. 

– Vi har mistet en god del undervisning. Da prostestene startet gikk en hel uke med undervisning tapt, og det har vært flere andre dager hvor universitetet har stengt tidlig eller hele dagen. 

UiO-studentene forteller også at utvekslingsstudentene ved universitetet nå har fått byttet undervisningslokale, slik at de får fullført semesteret. Resten av studentene har enda ikke fått startet undervisningen ved universitetet igjen. 

Har vært en lærerik opplevelse 

Per i dag er både unntakstilstanden og portforbudet opphevet, og situasjonen er betydelig roligere enn for noen uker siden. Protestene foregår fortsatt, men på fredeligere vis. Det gjør det også enklere for utvekslingsstudentene å leve normalt. Likevel er det visse ting som fortsatt gjør hverdagen krevende. 

– Offentlig transport går sjeldnere enn før, og stopper ikke ved alle stasjoner ettersom de er ødelagte eller i nærheten av større protester. En må derfor tilpasse dagen sin rundt dette. I tillegg er det slutt på å studere på biblioteket eller kafeer på kveldstid, fordi vi alltid må passe på at vi kommer oss hjem, forteller Wæringsaasen. 

Selv om urolighetene i stor grad har påvirket både hverdagen og skolegangen til Oslo-studentene, synes de det har vært en lærerik og interessant opplevelse. 

– Det har vært spennende å observere hvordan folket har fått uttrykt sin misnøye og hvordan myndighetene har respondert på situasjonen. Det er jo en virkelighet som står i stor kontrast til det vi er vant med hjemme i Norge, påpeker Borgerhaven. 

Studentene bes følge reiseråd fra UD

Journalen har vært i kontakt med Universitetet i Oslo for å undersøke hvordan de har forholdt seg til situasjonen i Chile, og hvordan sikkerheten til utvekslingsstudentene ivaretas. Studiedirektør ved UiO, Hanna Ekeli, forteller at det er organisasjonen USAC som koordinerer utvekslingsoppholdene til de norske studentene på vegne av UiO. Det er derfor USAC som har hatt kontakt med studentene gjennom den urolige situasjonen. 

– Studentene er bedt om å følge retningslinjer fra lokale myndigheter og holde kontakt med den norske utenriksstasjonen. Vi har blitt orientert om at USAC har tilpasset lokasjon slik at semesteret skal kunne gjennomføres som normalt, sier Ekeli. 

UiO har ikke vurdert å sende studentene hjem i løpet av de foregående ukene. De bes i stedet om å følge reiseråd fra Utenriksdepartementet.